KRAJ SRPSKE CRKVE POSTAVLJEN NATPIS “NAŠA CRKVA”: Nova provokacija Albanaca na ostacima pravoslavne crkve u okolini Srbice

D. Z.

21. 12. 2020. u 15:35

U blizini ostataka pravoslavne crkve u selu Suvo Grlo kod Srbice nepoznati počinioci postavili su znak na kojem, na albanskom i engleskom jeziku, piše "Naša crkva".

КРАЈ СРПСКЕ ЦРКВЕ ПОСТАВЉЕН НАТПИС “НАША ЦРКВА”: Нова провокација Албанаца на остацима православне цркве у околини Србице

Foto: D.Z.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Meothiju u ovom “trenutku nije jasno da li je reč o nečijoj samoinicijativnoj provokaciji, ili zvaničnoj kampanji Prištine“ ali je , kako se navodi u pomenutom saopštenju, posle ugrožavanja manastira Visoki Dečani i teksta u jednom albanskom portalu u kojem se Pećka Patrijaršija naziva albanskom crkvom- reč o još jednom grubom napadu na srpsku versku i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji.

-Reč je o ostacima crkve koju Srbi iz Suvog Grla i dalje posećuju u obredne svrhe, dakle o živom mestu molitve i bogosluženja, i upravo su oni, sa razlogom, podelili sa nama zabrinutost zbog ovakve provokacije-ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da se širom Kosova i Metohije nalaze nebrojene srpske crkve i ostaci nekadašnjih srpskih pravoslavnih sakralnih objekata koji svedoče o hrišćanskom i srpskom karakteru naše južne pokrajine,kao i da nikome neće biti dozvoljeno da nasiljem, grubim istorijskim falsifikatima i jeftinim provokacijama poništi vekove srpskog trajanja na tim prostorima.

-O ovom, kao i svim sličnim incidentima u prethodnom periodu, obavestićemo nadležne međunarodne institucije, boreći se dosledno za slobodu veroispovesti i prava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji-zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM koja sa zabrinutošću opominje na pokušaje svojatanja srpskih rpavoslavnih ramova od strane Albanaca.

Inače, sličan pokušaj otimanja srpskih srenjovekovnih svetinja zabeležen je pre par godina na Novom brdu gde je crkva svetog Nikole koja je u temeljima pokušana da se pretvori u katolički hram, ali se posle brojnih reakcija odustalo od daljih aktivnosti na prepravljanju i unitavanju ovog hrama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade