ZA "ROSULJE" 300 MILIONA: Nastavak ulaganja u kruševački aerodrom, čija je izgradnja započeta još pre četvrt veka

S. Babović

15. 12. 2020. u 12:27

VLADA Srbije će u nastavak izgradnje aerodroma "Rosulje" u Kruševcu investirati još 300 miliona dinara - čulo se tokom sastanka rukovodstva lokalne samouprave, ovdašnje vazdušne luke, JP "Aerodromi Srbije" i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

ЗА РОСУЉЕ 300 МИЛИОНА: Наставак улагања у крушевачки аеродром, чија је изградња започета још пре четврт века

Foto GU u Kruševcu

Istovremeno, ministar Tomislav Momirović je precizirao i to da će se predstojeća ulaganja odnositi na izgradnju poletno-sletne staze - duge 800, a široke 23 metra - te postavljanje ograde oko čitavog kompleksa...

- Tokom prve dve faze izgradnje aerodroma, završeni su zemljani radovi, uz izradu temelja i čelične konstrukcije hangara. Postavljene su još elektro i hidro-instalacije, kao i sistem za zaštitu od požara. Urađena je i rulna staza sa stajankom ispred hangara, a dogodine očekujemo završetak ostalih poslova - informisala je prisutne gradonačelnik Kruševca, Jasmina Palurović.

VIZIJA Budući izgled vazdušne luke kraj Rasine, Foto GU u Kruševcu

S druge strane, ministar Momirović je naglasio i to da će nova ulaganja države omogućiti "Rosuljama" da steknu zvanje međunarodnog aerodroma. Podsetio je i na to da je samo izgradnja hangara na površini od 600 kvadrata koštala oko 12 miliona dinara, bez poreza.

LOKACIJA

S OBZIROM na to da su godišnje, u proseku, najviše pet dana pod maglom, "Rosulje" se smatraju veoma dobrom lokacijom za pozicioniranje aerodroma. Stručnjaci tvrde da i to što takozvana ruža vetrova iznosi čak 97 odsto takođe pomaže bezbednom odvijanju vazdušnog saobraćaja. Inače, budući aerodrom se nalazi na oko 5,5 kilometara jugoistočno od centra Kruševca i prostire se na 40,39 hektara.

Pritom, iz gradskog budžeta je u zemljane radove i privođenje terena novoj nameni uloženo gotovo 100 miliona...

Predstavnici JP "Aerodromi Srbije", koji od lane gazduju i "Rosuljama", više puta su isticali da je za Vladu Srbije i nadležno Ministarstvo razvoj vazdušnog saobraćaja u Kruševcu od izuzetnog značaja. Jer, preduzeće koje nosi ime budućeg aerodoma u gradu na Rasini je osnovano još pre 25 leta, a na dužinu realizacije projekta su - u međuvremenu - uticali brojni faktori: od katastarskih problema i neodgovornog odnosa prema rokovima za konverziju zemljišta, preko sudskih procesa, do prolongirane eksproprijacije. Praktično, projekat je počeo da se ostvaruje tek po dobijanju građevinske dozvole, krajem 2016. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati