POMOĆ ZA POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA: U Medveđi isplaćena bespovratna sredstva kao podrška poljoprivredi

I.Mitić

11. 12. 2020. u 15:29

ZA nabavku nove mehanizacije, opreme, sadnog materijala i kvalitetnih grla stoke, a sa ciljem unapređenja poljoprivredne proizvodnje, iz budžeta Medveđe bespovratna sredstva dobilo je 176 gazdinstava, a ispunjeno je i 97 zahteva u okviru mere regresa za veštačko osemenjavanje krava junica.

ПОМОЋ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА: У Медвеђи исплаћена бесповратна средства као подршка пољопривреди

Foto: I. Mitić

U lokalnom budžetu su za ove namene planirana sredstva u ukupnom iznosu od osam miliona dinara, a pomoć je odobrena svima koji su priložili kompletnu dokumentaciju i ispunili uslove javnog konkursa.

Lokalna samouprava je u okviru mere „investicije u fizička sredstva“ dobila oko 240 zahteva, dok su za veštačko osemenjavanje svi podnosioci ispunili neophodne uslove i ostvarili pravo na regres u ukupnom iznosu od skoro 800.000 dinara. Tokom godine sredstva je već dobilo oko stotinu domaćinstava, a ovih dana se sukcesivno isplaćuju i preostala gazdinstva i to po redosledu podnošenja prijava.

PUTEVI KAO PRIORITET

Arsić naglašava da će prioritet naredne godine imati putna infrastruktura.

- S obzirom na to da se veliki deo naše teritorije nalazi u brdsko-planinskom području putevi moraju da budu prioritet. Tu moramo odgovoriti potrebama naših građana posebno kada je reč o konstatnom održavanju atarskih puteva – kaže Arsić i dodaje da se trenutno radi na četiri prelaza od kamena na kojima su obilne padavine napravile velika oštećenja.

- I ove godine smo nastavili da podržavamo naše poljoprivredne proizvođače. Prestalo je da isplatimo još nešto više od tri miliona dinara. Zbog okolnosti oko epidemije virusa i uvođenja vanrednog stanja ukupan iznos sredstava je umanjen, ali smo ipak uspeli da pokrijemo veći deo ukupnih investicija – ističe Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Potpisivanje i dodela ugovora vršiće se pojedinačno što je uslovljeno trenutnom epidemiološkom situacijom. Arsić najavljuje da će ova praksa biti nastavljena i naredne godine uz ocenu da je planirani budžet „najrealniji mogući i da je doneo minimalna odricanja“ kao i u svim ostalim segmentima života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih