SVE LOŠIJA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NA PODRUČJU SREDNJOBANATSKIH OPŠTINA: Zaraženo oko stotinu medicinskih radnika

B.Grujić

24. 11. 2020. u 13:54

SITUACIJA sa korona virusom na području pet Srednjobanatskih opština je sve lošija, u Novom Bečeju je proglašena vanredna situacija, a na području grada Zrenjanina je 1110 aktivnih slučajeva zaraženih Covidom 19 i ono što posrbno zabrinjava je podatak da je samo u gradu oko stotinu medicinskih radnika pozitivno.

СВЕ ЛОШИЈА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НА ПОДРУЧЈУ СРЕДЊОБАНАТСКИХ ОПШТИНА: Заражено око стотину медицинских радника

Foto D. Milovanović

- Situacija je izuzetno komlikovana, skoro stotinu medecinskih radnika je trenutno van sistema i ne mogu da pomognu - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, uz apel sugrađanima, pojedincima, kolektivima i posebno mlađoj populaciji da striktno poštuju sve propisane i preporučene mere zaštite. 


Praktično nemoguće je u Zrenjaninu dobiti preciznu informaciju o broju zaraženih lekara, sestara i ostalog medicinskog osoblja, ulaz u Opštu i Plućnu bolnicu jr zabranjen, a na dežurne telefone se niko ne javlja.

KAKO POMOĆI MEDICINSKIM RADNICIMA


Učestali apeli na striktno pridržavanje svih propisanih mera zaštite, uz razumevanje i strpljenje, osnovne su i praktično jedine smernice kako pomoći i zaštiti medicinske radnike, koji su itekako važni u borbi protiv razbuktale epidemije korona virusa, a Zrenjanjin je pored Novog Sada, trenutno najugroženiji vojvođanski grad.


Prema nezvaničnim informacijama, u zrenjaninskoj bolnici, u kojoj je zaposleno oko 1.200 zdravstvenih radnika, najviše je obolelih od Covid-a 19, dvadesetak zaposlenih je zaraženo u Domovima zdravlja, u kijima radi 546 medicinskih radnika, u službi Hitne pomoći devet medicinara je zaraženo korona virusom, a ima ih i u Plućnoj bolnici "dr Vasa Savić" u Zrenjaninu, u kojoj je stalno zaposleno oko 80 radnika, kao i u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Rusanda u Melencima, koja je u poslednjih desetak dana, takođe  Covid bolnica. 


- Čekam na pregled na Infektivnom odeljenju ovde u bolnici, više od sat vremena, u šatoru je veoma hladno, griznica me blago trese - ogorčeno kaže čovek srednjih godina, koga smo kroz bolničku ogradu upitali za zdravlje.


 U dvorištu zrenjaninske Opšte bolnice, ispred dva postavljena šatora, koji su privremene čekaonice, na desetine bolesnika, koji nervozno šetkaju i čekaju red kada će ih pozvati na pregled, a mnogi od njoh, onako za sebe, komentarišu kako je lekara malo i da se sve odvija veoma sporo.


 - Bila sam u Covid ambulanti rano jutros, zbog temperature i malaksalosti, urađen mi je brzi test, koji je pozitivan i sad čekam pregled ovde na infektivnom - ističe mlađa ženska osoba iz Zrenjanina, uz napomenu da je u dvorištu bolnice veoma dugo i da je strpljenje izdaje.

HITNA POMOĆ SA 501 INTERVENCIJOM


   Prema nezvaničnim podacima zaposleni u zrenjaninskoj Hitnoj pomoći, imali su u trećem talasu, od kraja oktobra meseca, 501 Cocid intervenciju, kada su hitne slučajeve, teško obolelih prevozili, od njihovih kuća do bolnice u Zrenjaninu, ili Plućne bolnice i Banje Rusanda u Melencima, kao i iz zrenjaninske bolnice na Infektivnu kliniku Novom Sadu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)