NOVE SADNICE NA MESTU STARIH Revitalizuje se Veliki park na Paliću

J.L.

16. 11. 2020. u 14:56

U SPOMENIKU prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“ trenutno je u toku sanitarno orezivanje suvih grana sa vitalnih stabala, a istovremeno se sprovode i mere aktivne zaštite prirode, koje podrazumevaju uklanjanje stabala invazivnih vrsta.

НОВЕ САДНИЦЕ НА МЕСТУ СТАРИХ Ревитализује се Велики парк на Палићу

Foto: Tanjug

Mere aktivne zaštite prirode ovog parka na Trgu Mađar Lasla, pored uklanjanja drveća koje je opasno, podrazumevaju i revitalizaciju zaštićenog prostora sadnjom dekorativnih stabala i vrsta koje dobro podnose uslove sredine.


Kako objašnjava Tanja Jotanović, organizatorka podizanja i negovanja zelenih površina u JP "Palić-Ludaš", više od 60 odsto zaštićenog područja prekriveno je invazivnim vrstama, koje se zbog svoje izuzetno generativne moći razmnožavanja svake godine uklanjaju etapno i zamenjuju novim vrstama koje dobro podnose uslove ove sredine.

- Ovde je dominantna vrsta gledičija ili u narodu poznata kao rogač. Osim što ima izuzetnu generativnu moć razmnožavanja, ona je i opasna za ovu sredinu, jer tu imamo dečje igralište i sportski teren, a ova vrsta ima izrazito velike bodlje. Uklanja se i bagrem, a tu je još i maklura, a sadiće se lipa, poljski brest, klen, grab, breza, crvenolisne dekorativne vrste kao što su leska i šljiva, i žbunaste vrste svib i dren – kaže Jotanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna