SRBATOM DONIRAO OPREMU INSTITUTU ZA VETERINARSTVO: Za brzo detektovanje virusa korona (FOTO)

Z. GRUMIĆ

13. 11. 2020. u 19:02

DIREKTORAT za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) donirao je Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu opremu i materijale za brzu detekciju virusa Kovid 19, vredne ukupno oko 85.000 evra, a primopredaja donacije obavljena je danas u toj naučnoj instituciji.

СРБАТОМ ДОНИРАО ОПРЕМУ ИНСТИТУТУ ЗА ВЕТЕРИНАРСТВО: За брзо детектовање вируса корона (ФОТО)

Foto: Srbatom

Kako je navedeno u saopštenju, SRBATOM je kao državni organ, u ime Republike Srbije, zatražio pomoć za opremanje laboratorija za pi-si-ar (PCR) testiranje na virus korona od Međunarodna agencija za atomsku energiju (MAAE) koja je prihvatila zahtev, u cilju suzbijanja širenja tog virusa.

- Zahvaljujemo SRBATOM-u što je prepoznao da Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ može da doprinese brzoj dijagnostici virusa Kovid 19 – izjavio je dr Sava Lazić, direktor Instituta.

Foto: Srbatom

On je napomenuo da im je donirana izuzetno vredna oprema, kao što je kabinet trećeg nivoa biosigurnosti koji omogućava rad sa najopasnijim uzročnicima bolesti ali prevashodno za dijagnostiku virusa Kovid 19.

- Do sada je na Institutu ispitano oko 12.000 uzoraka, a sama oprema koju smo dobili je multifunkcionalna i pomoći će u dijagnostici virusa i bakterija opasnih zaraznih bolesti i kod domaćih životinja.

Foto: Srbatom

Direktor SRBATOM-a Slađan Velinov je istakao da su do sada opremljene već tri laboratorije sa najsavremenijom opremom koju Srbija do sada nije imala, sve u cilju suzbijanja virusa korona. Šef Odeljenja za virusologiju Tamaš Petrović naveo je da donirana oprema omogućava podizanje kapaciteta tog naučnog instituta za dijagnostiu virusa, što znači da je trenutni kapacitet laboratorije 300 uzoraka dnevno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024