PRIHVATILIŠTE PRAZNO, BESKUĆNICI NA ULICI: U Kikindi je letos potpuno uređen smeštaj za socijalno ugrožene, ali se još ne koristi

R. Šegrt

12. 11. 2020. u 07:38

JOŠ letos, novcem od Vlade Vojvodine, u Kikindi je opremljeno novo, savremeno prihvatilište za beskućnike i druge osobe bez trajnog smeštaja, ali taj prostor ne može da se koristi čak ni u vreme kovid-krize, jer nema licencu za rad.

ПРИХВАТИЛИШТЕ ПРАЗНО, БЕСКУЋНИЦИ НА УЛИЦИ: У Кикинди је летос потпуно уређен смештај за социјално угрожене, али се још не користи

Još nema korisnika / Foto R. Šegrt

Licenciranje kasni, jer je prihvalište organizaciona jedinica Gerontološkog centra, koji nema dozvolu da se bavi i takvim smeštajem, već samo gerontologijom.

Možda će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke nakon sastanka koji je održan u Kikindi upravo na temu "Smeštaj korisnika usluga ustanova socijalne zaštite u kovid-krizi". Na tom skupu pokrajinski ombudsman prof. dr Zoran Pavlović istakao je da je Kikinda primer dobre prakse u smeštaju i brizi o osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

- Sve nadležne službe ovde su na pravi način uključene u rešavanje problema, od gradske vlasti do svih ustanova. Nisu poklekli ni na početku pandemije kada je ovaj grad bio anatemisan i proglašen "opasnom zonom zbog kovida 19". Zajednički rad svih službi nam pokazuje kako se smeštaj može adekvatno rešavati. Kikindski model može da posluži kao uzor drugim sredinama i za sistemsko rešavanje ove problematike - ocenio je ombudsman Pavlović.

On je, takođe, rekao da je proteklih meseci bio aktivno uključen u rešavanje konkretnih, pojedinačnih socijalnih slučajeva u Kikindi i ocenjuje da su se sve socijalne i gradske službe tada pridržavale najviših standarda. Prihvatilište je spremno da primi prve korisnike, jer je potpuno adaptirana i opremljena zgrada starog Doma učenika (nekadašnjeg Internata) koji je godinama bio prazan.

- Ono bi bilo veliko rešenje za problem smeštaja i nadamo se da će se što pre stvoriti uslovi da radi. Tokom krize moraju da se iznađu novi prostori samo za smeštaj ugroženih kategorija stanovništva - nada se direktor Centra za socijalni rad Radislav Ivetić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024