UMETNOST SLAMARENJA U RADIONICAMA: Manifestacija UG "Bunjevačko kolo" u Somboru (FOTO)

J.Bekić

10. 11. 2020. u 18:04

U SOMBORU je održana manifestacija „Izložba i radionica slamarenja”, u organizaciji ovdašnjeg UG „Bunjevačko kolo“, a uz podršku grada Sombora.

УМЕТНОСТ СЛАМАРЕЊА У РАДИОНИЦАМА: Манифестација УГ Буњевачко коло у Сомбору (ФОТО)

Foto: Grad Sombor

Posetioci imaju priliku da pogledaju izložbu slika, čestitki, minijatura, predmeta i ukrasa od slame izrađenih za potrebe manifestacije „Bunjevačka Dužionica“, kao i da nauče osnove tehnike slamarenja na organizovanim radionicama.

Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika Sombora, istakla je da slamarke neguju jednu posebnu umetnost koja izražava duh Vojvodine na više načina.

Foto: Grad Sombor

Potpredsednica „Bunjevačkog kola“ Aleksandra Medurić Kalčan kaže da je današnjem slamarnjnju prethodilo 15 radionica,te da se ove godine zbog epidemiološke situacije odustalo od održavanja Dužionice, ali da je izložba ipak jedan važan deo te manifestacije koji su uspeli da organizuju.

Na izložbi, pored slika, cvetova, suvenira u vidu čestitki, poseban akcenat stavljen je na tematiku ukrasa namenjenih za kićenje bandaša i bandašice u prazniku „Dužionice“, svečanosti posvećenoj završetku žetve hlebnog zrna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)