ŠPANSKI MUZIČAR ODRŽAO KONCERT ZA PAMĆENJE: Rafael Serrallet u pozorištu „Bora Stanković“ (FOTO)

J.Stojković

09. 11. 2020. u 10:03

ŠPANSKI gitarista Rafael Serrallet u sali pozorištu „Bora Stanković“ održao je koncert za pamćenje.

ШПАНСКИ МУЗИЧАР ОДРЖАО КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ: Рафаел Серраллет у позоришту „Бора Станковић“ (ФОТО)

Foto: J.S.

Nastup Rafaela Serralleta u Vranju organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade Španije. Grad Vranje s druge strane učinio je sve da se ispoštuju preporučene epidemiološke mere republičkog Kriznog štaba. Ovaj muzičar je svoju strast prema muzici i vrhunsko izvođenje najlepših klasični nota pisanih za gitaru nesebično podelio sa vranjskom publikom, ostavivši snažan utisak.

Koncert je održan u ime razmene kulturnih dobara članova UNESKO mreže kreativnih gradova, gde je i Vranje od prošle godine prepoznato po muzici, po autentičnom muzičkom nasleđu i specifičnom izrazu.

Koncert španskog umetnika iz španskog grada Lirija bio je i svojevrsna prilika za unapređenje saradnje, razmenu iskustava i jačanje veza dva muzička grada.

Rafael Srralet rođen je u Valensiji, a gitaru je počeo da svira sa 12 godina. Pohađao je Špansku akademiju u Rimu i doktorirao na Politehničkom univerzitetu u Valenciji, a magistrirao na Nacionalnom univerzitetu za obrazovanje. Sa karijerom koja traje dvadeset pet godina i više od hiljadu koncerata u osamdeset zemalja, Serrallet je jedan od međunarodno najiskusnijih španskih gitarista. Takođe, on je prvi klasični muzičar koji je svirao na svih sedam kontinenata u jednoj godini, postavivši Ginisov rekord kao prvi muzičar koji je održao koncert na svakom kontinentu za 154 dana i 22 sata.

Neposredno pre koncerta u gradskoj upravi priređen je prijem za Rafaela Seraleta, gitaristu klasične muzike u Liriji u Španiji. Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković podsetio je da je Vranje od prošle godine član UNESCO mreže kreativnih gradova na polju muzike. Rafael Serrallet zahvalio se na toploj dobrodošlici, ističući da je on muzički ambasador svoje zemlje.

Foto: J.S.

 

Grad Lirija spreman je da podeli sa Vranjem znanje i iskustvo vezano za rad u UNESCO mreži i saradnji sa celim svetom. U našem gradu postoje dva ansambla, jedan od njih postoji 200 godina, a drugi oko 150. Oni su veoma značajna podršaka zajednici od učestvovanja u paradama, na manifestacijama, koncertima. Verujemo da će muzika i kultura doprineti ne samo međusobnom povezivanju država i gradova, nego i razvoju i prevazilaženju problema - rekao je Serrallet.

Nakon prijema, Rafael Serrallet održao je predavanje i master klas u prostorijama Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)