SVE O SOVAMA U "SOVEMBRU" : Novembar u Kikindi u znaku ptica

R.Š.

04. 11. 2020. u 13:01

KAO najveće urbano zimovalište malih sova ušara na svetu, Kikinda mesec novemabar posvećuje zaštiti ovih ptica i njihovoj promociji.

СВЕ О СОВАМА У СОВЕМБРУ : Новембар у Кикинди у знаку птица

Foto grad Kikinda

Zato je ovaj mesec u ovom gradu dobio ime "sovembar". Nizom radionica i izložbi, deca u vrtićima i učenici učiće o sovama i koristi koju one donose. Orintolog Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u centru grada izbrojao je oko 180 sova, što je više nego pre dve godine.

- Jedna porodica sova utina godišnje pojede čak do 8.000 glodara. Ako svaki glodar pojede oko dva kilograma stočne hrane, znači da jedna porodica sova sačuva oko 16 tona te hrane jednom zemljoradniku. Time mogu da se othrane dve visokomlečne krave koje bi dale najmanje 10.000 litara mleka.

Pretvoreno u novac, prosečna porodica sova zarađuje oko 700 evra mesečno, što je na nivou prosečne zarade u Srbiji - izračunao je Ružić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SPREMNE CISTERENE SA PIJAĆOM VODOM: Počinje popravka čeličnog rezervoara u Vrdniku