GRADSKA KASA LAKŠA ZA 605 MILIONA: Na sednici Skupštine Smedereva odbornici usvojili drugi rebalans budžeta ove godine

J. I.

30. 10. 2020. u 07:38

SKUPŠTINA Smedereva usvojila je drugi rebalans budžeta u ovoj godini. Zbog mera za ekonomski opstanak u vreme pandemije virusa korona, smederevski budžet će ove godine, u odnosu na prvobitno planirani, biti "lakši" za 605 miliona.

ГРАДСКА КАСА ЛАКША ЗА 605 МИЛИОНА: На седници Скупштине Смедерева одборници усвојили други ребаланс буџета ове године

Foto N. Ž.

Prihodi budžeta za devet meseci ove godine iznose 1,94 milijarde, što je 48,39 u odnosu na planirane, saopštio je član Gradskog veća za resor finansija, Slaviša Stošić.

- Porezi na dohodak naplaćeni su na nivou od 52 odsto od planiranih, porezi na imovinu su takođe ostvareni polovično, dok je ostvarenje prihoda od imovine 21 odsto, neke su od brojki koje je naveo Stošić.

- Moramo realno da uskladimo prihode i rashode, kako bismo obezbedili normalno funkcionisanje lokalne samouprave. Otuda i drugi rebalans kojim je predviđen budžet od 4,2 milijarde, što je umanjenje od 605 miliona u odnosu na prvobitni budžet - kazao je član Veća za finansije.

Svi će morati da pritegnu kaiš zbog budžetskog deficita. Jak finansijski udarac trpeće kapitalne investicije, ali i obrazovanje i poljoprivreda, koji na raspolaganju imaju po 100 miliona dinara manje nego što su očekivali.

Opozicija je negodovala zbog lošeg planiranja budžeta i slabe realizacije.

Posebne kritike bile su na račun smanjena izdavajanja za ekologiju, iako je zagađenje jedno od vitalnih problema grada, kao i zbog manjka od oko 11 miliona za zdravstvenu zaštitu, uprkos pandemiji. Opozicija, međutim, nije imala razumevanja za uvećanje novca za turizam i sport.

TRAŽE ANKETNI ODBOR ZA RTANj

Opozicija je kritikovala nova izdvajanja za dečje odmaralište na Rtnju, koje je do sada koštalo oko 63 miliona dinara.

- Rečeno je da je objekat gotov, a sad izdvajamo još 26 miliona. Tražimo da se osnuje anketni odbor koji će utvrditi koliko je para od 2012. otišlo u taj projekat, i zašto silne pare u ovoj nemaštini i dalje ubacujemo u taj bunar bez dna - kazao je odbornik opozicije Nebojša Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Zajedno za očuvanje prirode