LAKŠE DO NEKADAŠNJE TVRĐAVE: Očišćen prilazni put do utvrđenja Markovo kale (FOTO)

J.S.

22. 10. 2020. u 17:27

RADNICI komunalnog preduzeća očistili su prilazni put do utvrđenja Markovo kale, koja je deo kulturno – istorijskog dobra na teritoriji grada.

ЛАКШЕ ДО НЕКАДАШЊЕ ТВРЂАВЕ: Очишћен прилазни пут до утврђења Марково кале (ФОТО)

Foto: J.Stojković

Prema rečima gradske većnice Izabele Savić, prilazni put do nekadašnje tvrđave bio je zapušten, u veoma lošem stanju, sa nekoliko divljih deponija u podnožju samog utvrđenja.


-    Mi smo zbog toga angažovali  Komrad i organizovali akciju čišćenja. Apelujem još jednom na naše sugrađane, da se ponašaju odgovorno prema životnoj sredini, turističkim potencijalima, ali i prema značajnim spomenicima, svedocima prošlih vremena. Samo mi možemo da sačuvamo ono što je zaštićeno kao kulturno i istorijsko nasleđe Vranja - kaže Izabela Savić.

Foto: J.Stojković

 


Istorijski spomenik Markovo kale ili Markov grad, ostatak tvrđave koju je navodno izgradio Marko Kraljević, nalazi se na svega 4,5 kilometra severno od Vranja, na starom putu Vranje - Leskovac.

Foto: J.Stojković

 

Ostaci tvrđava sa koje se pruža predivan pogled na grad i oko koje se isprepletaju razne priče i legende, iako ima potencijala, daleko je od turističko-istorijske atrakcije jer su prilično zapušteni i nepristupačni.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere