SENZORI VIDE PEŠAKA NA "ZEBRI" : U planu postavljanje nove saobraćajne signalizacije na 25 lokacija

Lj. P.

21. 10. 2020. u 07:55

DA bi se na području grada unapredila i poboljšala bezbednost učesnika u saobraćaju, planirano je da se na 25 lokacija u Novom Sadu uradi adaptacija javnog osvetljenja i postavi oprema na pešačkim prelazima, koja podrazumeva novu opremu za signalizaciju i osvetljenje "zebri".

СЕНЗОРИ ВИДЕ ПЕШАКА НА ЗЕБРИ : У плану постављање нове саобраћајне сигнализације на 25 локација

Foto Tanjug

Tačne lokacije će biti određene projektom, u zavisnosti od opreme koju izvođač ponudi, kao i stanja saobraćajnih površina, odnosno kolovoza.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je raspisala tender za ovaj posao čiji je cilj povećanje bezbednosti saobraćaja na pešačkim prelazima prvenstveno onim pravcima ka školama. Biće postavljeni, kako se navodi u dokumentaciji, dva izmenljiva saobraćajna znaka sa žutim led treptačima, senzorima (detektorima) kretanja pešaka i led markerima u kolovozu.

- Na pet lokacija će se postaviti po dve svetiljke - navodi se dalje u dokumentaciji na sajtu Uprave za građevinsko zemljište i investicije. - Ukupno se planira nabavka 64 znaka, 252 led markera i deset svetiljki koje će kao izvor napajanja koristiti solarne panele.

Svrha nove opreme je dodatno upozorenje vozačima na prisustvo pešaka u zoni prelaza, a sistem će na osnovu senzora detektovati prisustvo pešaka i paljenjem žutog treptača i led markera u kolovozu, upozoravati vozače da nailaze na pešački prelaz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN URBANISTIČKOG PLANIRANJA: Prilika da se istakne uticaj urbanizma na kvalitet života