GATRIJEV TEST U PORODILIŠTU: Omogućeno testiranje novorođenčadi

J. S.

13. 10. 2020. u 11:56

TESTIRANjE novorođenčadi na tzv. Gatrijev test, kojim se dijagnostikuju bolesti fenilketonurija i hipotireoza, odnedavno je omogućeno pri otpustu iz porodilišta u Kliničkom centru Vojvodine.

ГАТРИЈЕВ ТЕСТ У ПОРОДИЛИШТУ: Омогућено тестирање новорођенчади

Foto Depositphotos

Donedavno je bila praksa da se beba dovodi na uzorkovanje između petog i osmog dana života u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine - saopšteno je iz KCV.

Tokom vanrednog stanja, koje je u martu bilo uvedeno zbog loše epidemiološke situacije, uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se, inače, leče na Institutu.

U saopštenju Kliničkog centra Vojvodine navodi se i da je unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada, u saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo KCV, omogućeno da se novorođenčad uzorkuju pri otpustu iz porodilišta.

- Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će dobijati obaveštenja putem telefona, a ponavljanje testa će se kao i dosad raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine - navode u KCV.

Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna