ZA RECIKLAŽU 600 KONTEJNERA: Niš i Sombor dobijaju donaciju od 150.000 evra za sakupljanje ambalaže

J. ĆOSIN

07. 10. 2020. u 12:46

ZARAD unapređivanja primena selekcije otpada na lokalnom nivou, Niš i Sombor će biti prvi gradovi u Srbiji koji će od Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačke razvojne pomoći dobiti donaciju od oko 600 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže.

ЗА РЕЦИКЛАЖУ 600 КОНТЕЈНЕРА: Ниш и Сомбор добијају донацију од 150.000 евра за сакупљање амбалаже

Foto Z. Jovanović

Jer, reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20 odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede u potrošnji vode i energije.

- Danas najveći deo ove ambalaže završava na deponijama, gde joj je da bi se razgradila, potrebno više od 5.000 godina. Zbog nedostatka u upravljanju otpadom na lokalnom i nacionalnom nivou, količina sakupljene ambalaže koju operateri preuzimaju je mala i neisplativa za tretman, a glavni razlog su skupi troškovi transporta do drugih zemalja, s obzirom na to da u Srbiji ne postoje kapaciteti za potpunu preradu - objašnjava potpredsednik Saveza za zaštitu životne sredine u pomenutoj Alijansi Slobodanka Cucić.

POČETAK Kontejner za prikupljanje odbačenog stakla, Foto J. Ćosin

A, da bi se uspostavio održiv sistem, NALED i Nemačka razvojna pomoć će za uspostavljanje neophodne infrastrukture i sistema za pravilno upravljanje otpadom donirati 150.000 evra.

Slobodanka Cucić, Foto NALED

U Srbiji se godišnje na tržištu nađe oko 350.000 tona ambalaže, što znači da svaki stanovnik "proizvede" 51 kilogram ove vrste otpada. U poređenju sa drugim, staklo je teže, pa su i troškovi transporta znatno veći, što umanjuje vrednost stakla kao resursa koji se može reciklirati. Tek bi povećane količine stvorile osnov za isplativiji tretman i ponovnu upotrebu recikliranog stakla u regionu.

Foto NALED

- Sve što bude sakupljeno će preuzimati kompanija "Sekopak", koja će u istom iznosu investirati u infrastrukturu za sakupljanje stakla, pa ovu ambalažu iz Niša izvoziti u Bugarsku, a iz Sombora u Hrvatsku. Na teritoriji BiH i Severne Makedonije će taj posao obavljati operateri "Ekopak" i "Pakomak". Cilj projekta je da se reciklaža stakla u pilot opštinama poveća za petinu, te da do 2022. mreža bude proširena i na ostale lokalne samouprave - najavljuje Slobodanka Cucić, i napominje da je u toku izrada studija koje analiziraju primenu sistema produžene odgovornosti proizvođača i mogućnosti uspostavljanja depozitnog sistema za ambalažu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!