DOM ZDRAVLJA U DESPOTOVCU: Kvalitetniji snimci na novom rendgenu, a pacijenti se manje zrače

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 10. 2020. u 12:06

RENDGEN „Vision V“ je jedan od najsavremenijih i sa velikim brojem mogućnosti koje olakšavaju rad zdravstvenim radnicima i pružaju komfor pacijentima.

ДОМ ЗДРАВЉА У ДЕСПОТОВЦУ: Квалитетнији снимци на новом рендгену, а пацијенти се мање зраче

Foto: Z. Gligorijević

Ovako nov rendgen, donaciju uručenu pre dve nedelje Domu zdravlja u Despotovcu, ocenjuje Slobodan Mišković, strukovni medicinski radiolog.

Prema Miškovićevim rečima, digitalne slike dobijene iz ovog sistema mogu da se skladište na kompakt disk, fleš memoriju i slične prenosne uređaje, da se štampaju na filmu. Pošto se automatski skladište u zdravstvenim informacionim sistemima, vidljivi su u elektronskom zdravstvenom kartonu pacijenta, pa ih mogu tumačiti i lekari specijalisti iz drugih zdravstvenih ustanova, u koje pacijent ne mora da odlazi.

- Kvalitet dobijenih slika je neuporedivo bolji nego na starom rengenu, a moguće ih je i obraditi radi preciznije dijagnostike. Manja je doza zračenja, jer se slike dodatno softverski obrađuju i bezbedno je snimanje ponoviti i po nekoliko puta. Uloga ljudskog faktora je svedena na minimum, pa je i mogućnost greške veoma mala. Dobijanjem kvalitetnih snimaka omogućeno je da se promene ranije uoče, a samim tim, moguće je i ranije otkriti početak bolesti, što je presudno za izlečenje pojedinih bolesti – navodi spec. dr. med. Toplica Marjanovića, načelnik Službe za radiološku dijagnostiku.

Spec. dr. med. Miodrag Rajić, direktor Doma zdravlja, dodaje da je rendgen sistem dobijen od Ministarstva zdravlja uz zalaganje lokalne samouprave, a da se pregledi na apratu obavljaju po strogo zakazanim terminima od strane izabranog lekara. Definisani su i posebni termini za pacijente upućenu iz COVID-ambulante jer se sprovodi posebna procedura zaštite kako pacijenata tako i zdravstvenih radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)