20 BESPLATNIH IZLETA ŠIROM SRBIJE: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica ovog vikenda organizuje posmatranje ptica

Lj.P.

01. 10. 2020. u 18:42

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ovog vikenda 3. i 4. oktobra u okviru Evropskog vikenda posmatranja ptica organizuje 20 besplatnih izleta širom Srbije.

20 БЕСПЛАТНИХ ИЗЛЕТА ШИРОМ СРБИЈЕ: Друштво за заштиту и проучавање птица овог викенда организује посматрање птица

FOTO:DZPPS

Ljubitelji prirode će moći da otkriju čudesni svet ptica i njihove seobe na jug gde provode zimu.

Tema ovogodišnjeg Evropskog vikenda posmatranja ptica je „Kako biti dobar posmatrač ptica?“ Stanje izazvano koronavirusom negativno je uticalo i na ljude i na prirodu, a ogromne promene u svakodnevnom životu, neizvesnost i strah od bolesti izazvali su kod građana stres, koji se kod nekih pretočio u agresiju prema prirodi. Građani su masovno odlazili u prirodu a većina se nije ispravno ponašala. Zato će izleti ovog vikenda biti prožeti savetima kako se boravi u prirodi i uživa u posmatranju ptica.

- Dokazano je da posmatranje ptica u prirodi pozitivno utiče na psihičko i fizičko blagostanje – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. - Imajući u vidu novu realnost izazvanu koronavirusom savetujemo ljude da otkriju hobi popit posnatranja ptica koji smiruje, a nema negativnih uticaja na prirodu.

Ljudima koji ovog vikenda odluče sami da izađu u prirodu i posmatraju ptice, Ružić savetuje da na svojim pametnim mobilnim telefonima instaliraju ličnog vodiča, besplatnu aplikaciju DZPPS za raspoznavanje divljih ptica „Ptice na dlanu“.

Organizovana posmatranja ptica u više od 35 zemalja Evrope služe da se pažnja javnosti usmeri ka razumevanju potreba divljih ptica. U Srbiji će biti organizovani u poznatim rezervatima prirode poput Velikog blata, Zasavice, Uvca, Ovčarsko-kablarske klisure, ali i van zaštićenih područja u urbanim sredinama poput Ade Ciganlije u Beogradu i Futoškog parka u Novom Sadu.                                                                                                

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru