RAKA LJUTOVAC - PRVI OBORIO AVION IZ TOPA: Dojahao do olupine i salutirao poginulim neprijateljima (FOTO)

S. Babović

30. 09. 2020. u 19:30

NA današnji dan pre tačno 105 godina, Radoje Raka Ljutovac(1887-1968) iz sela Poljna kod Trstenika postao je prvi čovek na svetu,koji je avion oborio pucajući iz topa!

РАКА ЉУТОВАЦ - ПРВИ ОБОРИО АВИОН ИЗ ТОПА: Дојахао до олупине и салутирао погинулим непријатељима (ФОТО)

Foto. S. Babović

Trsteničani danas polažu vence na spomenik sećajući se ovog neustrašivog redova,koji je 30.septembra, 1915.godine bio pripadnik Specijalne jedinice Vojske Kraljevine Srbije.

Tih dana, branio se Kragujevac,a junak ove priče, primetio je tri neprijateljska aviona kako se približavaju iz pravca Lapova.Srpski vojnici su pokušali da se odbrane puškama, ali je iz aviona poletelo 45 bombi. Većina se sručila na varoš, a 16 - na Vojno-tehnički zavod.

Raka se dohvatio topa, okrenuo ga ka oblacima, opalio i pogodio avion! Ne samo da top nije bio napravljen kao protivavionski, već je bio modifikovani turski, zaplenjen još 1912. godine. Avion marke „ferman“ bio je komandni.

NIJE IMAO SVOJU, POMAGAO TUĐOJ DECI

U porodici Ljutovac su nam posvedočili da je Raka nesebično pomagao decu i svoj kraj tokom života. Dva puta se ženio, ali svoju decu nije imao.Živeo je složno sa rođenom braćom Mirčom i Živadinom.Posle smrti je sve svoje ostavio opštini,sudu,banci i braći.I danas u Poljni, potomci,čukununuci Ljutovac brinu o rodnoj kući slavnog Rake.

- Komandant mu dade konja da odjaše na lice mesta, više da ga ne bi sam ubio, jer se oglušio o naređenje i pucao iz topa iz čistog revolta! - svedočio je za „Novosti“ svojevremeno Zvonimir Ljutovac, praunuk Rakin. - Avion je pao u ulicu prestolonaslednika Petra. Raka je dojahao do olupine i salutirao poginulima, bili su to kapetan fon Šefer i budući oficir Oton Kriš.

Odmah su počela da pristižu priznanja. Ljutovac je unapređen u kaplara, a kasnije na Solunskom frontu i u narednika. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima, medaljama Albanska spomenica i Spomenica rata.Posle rata,otvorio je trgovinsku radnju u Trsteniku gde je danas zgrada suda.

- Ljutovcu je podignut spomenik u rodnoj Poljni,i u centru Trstenika, spomenik na samom Metinom brdu,gde se i odigrao njegov poduhvat-kaže za “Novosti” istoričarka Jelena Vukčević, koja vodi muzejsku zbirku pri Narodnom univerzitetu u Trsteniku.-Kod Trsteničana priča o Ljutovcu izaziva ponos. Njegov čin je uticao i na celu srpsku vojsku u to vreme, o čemu najsrećnije svedoči poskočica “Zalud Švabo,jeroplani beli”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere