POČAST SINĐELIĆU S POVLENA: Obeleženo 29 godina od pogibije hrabrog Stojadina Mirkovića iz Gornjih Leskovica kod Valjeva

B. PUZOVIĆ

29. 09. 2020. u 17:42

ПОЧАСТ СИНЂЕЛИЋУ С ПОВЛЕНА: Обележено 29 година од погибије храброг Стојадина Мирковића из Горњих Лесковица код Ваљева

Foto GU Valjevo

Na grobu Stojadina Mirkovića u Gornjim Leskovicama kod Valjeva održan je parastos, na dan kada je, pre 29 godina, kao redovan vojnik JNA, poginuo u Hrvatskoj, u kasarni u Bedeniku kod Bjelovara.

Hrabri devetnaestogodišnjak, stradao je zajedno sa majorom JNA Milanom Tepićem, u opkoljenoj kasarni, u kojoj se nalazilo vojno skladište, tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Cveće i vence na grob Stojadina Mirkovića, koga su prozvali Sinđelić sa Povlena, položili su njegova majka Anka i porodica. U ime grada Valjeva i gradonačelnika Lazara Gojkovića, cveće je položio član Gradskog veća Vladimir Mišković, a vence predstavnici Kasarne “Vojvoda Živojin Mišić” u gradu na Kolubari, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918., njihovih potomaka i poštovalaca, te škole u Leskovicama.

ZBOG KORONE IZOSTAO PROGRAM

 Uobičajeni program koji pripremaju učenici u dvorištu OŠ “Miloš Marković” u Donjim Leskovicama, pored biste sa likom Stojadina Mirkovića, ove godine izostao je zbog epidemije korona virusa.

Foto arhiva porodice Marković

 

U Valjevu, u Naselju Popare, jedna ulica nosi njegovo ime, a o herojstvu Milana Tepića i Stojadina Mirkovića načinjene su brojne tv emisije, napisane knjige i novinski članci, kako bi se sačuvalo sećanje na nesvakidašnje herojstvo, hrabrost i poštenje mladog momka i njegovog komandanta.

Major Milan Tepić, suočen s opsadom kasarne u kojoj je bio i vojni magacin, naredio je vojnicima, koje je rat zatekao na redovnom služenju vojnog roka u JNA da je napuste. Mnogi su zarobljeni i uspeli da se spasu. Mladi Stojadin Mirković ostao je s majorom do poslednjeg trenutka, prvi put se oglušivši o komandu svog pretpostavljenog. Tepić, u želji da brojno naoružanje ne dospe u ruke hrvatske vojske, koja bi ga koristila za borbu protiv JNA, digao je sebe i skladište u vazduh. Oklopni transporter, u kom se nalazio Mirković, pogodila je “zolja” i na mestu ga usmrtila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)