INVAZIJA OSMANLIJA - NAJVEĆA KATASTROFA U ISTORIJI BALKANA: Predavanje Gorana Šarića na Jutjubu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

25. 09. 2020. u 08:26

ИНВАЗИЈА ОСМАНЛИЈА - НАЈВЕЋА КАТАСТРОФА У ИСТОРИЈИ БАЛКАНА: Предавање Горана Шарића на Јутјубу Културног центра Новог Сада  (ВИДЕО)

Goran Šarić/Foto: KCNS

PREDAVANJE Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu „Osmanlijska invazija na Balkan — najveća katastrofa u istoriji ovih prostora" može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Goran Šarić predavanje je započeo pričom o Osmanu Gaziju (osnivaču osmanske dinastije) i predstavljanjem društvene i političke situacije tog vremena u Romejskom carstvu. Nakon toga Šarić dalje govori o Osmanovom sinu Orhanu i sklapanju saveza sa Romejskim carstvom koje raskida savez sa carem Dušanom, da bi kasnije pojasnio i razloge zbog kojih je došlo do Maričke bitke, ali i samu bitku.

Predavač je detaljno obrazložio i opisao i Kosovski boj rekavši da da taj boj postaje moralna vertikala i horizontala srpskog naroda. Čitava srpska istorija je vodila do njega i čitava srpska istorija ide od njega.

 U nastavku predavanja Šarić govori o porazu Turaka kod Rovinja, a zatim, govoreći o dinastičkim borbama u Evropi, predstavlja i bitku kod Angore opisujući i Tamerlanovu zamku zahvaljujući kojoj je pobedio Bajazita I. Predavač je govorio i o pohodima Mehmeda II Osvajača, kao i o tome po čemu je značajan vizantijski car Konstantin Dragaš. Takođe, istakao je da srpska državnost zapravo prestaje 1543. godine smrću Stefana Štiljanovića.

Zatim  je bilo reči o turskom zauzimanju Bosne i Hrvatske, te turskom pohodu na Beč. Na kraju Šarić je zaključio: „Srbi u Kosovskom boju i u Kosovskom ciklusu imaju najveći uzor koji postoji. Dokle god budu čuvali kosovski zavjet Srbi će opstajati, a u onom trenutku kad odustanu od njega ‒ nisu ni zaslužili da opstanu." 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

XaXaXa

25.09.2020. 09:20

@Dzo - Судећи према ономе што си начвакао на тој тзв. osisanoj latinici, ти још увек ниси стигао ни до времена Косовске битке.

Bole

25.09.2020. 08:54

Ovo je moj zaključak a drugi neka kažu šta hoće. Dok su Osmanlije ovde vladale Srbi su se mnozili i sacuvali svoju veru i tradiciju. U dvadesetom veku Osmanlija nema vise na ovim prostorima a tako počinju i Srbi da nestaju. U hrvatskoj smo statistička greska, u C.G. smo manjina, u Makedoniji, Albaniji i severu Grčke i ne postojimo. Kako vidim Bog nam je poslao Turke da nas zastite od zapadnjaka i zapanjacke hriscanske crkve.

Bocan

25.09.2020. 16:54

@Bole - Jadno je što razmišljaš kao ribica u izdvojeno barici. Turci su jedna od najvećih pošasti. Turčin da bi samo zagrejao noge, ubijao je Srbina i razrezao mu trbuh i u njih stavio noge. Žene su silovali, pa su majke tu decu da ile... Sve zanatlije,školovanje ljude, vodili su put Azije. Decu otimali... Nismo mi nestajala već su se pravili genocid i nad nama. I danas zapad i njihovi pomagači kidišu čim im se ukaže prilika. Ljudi koji razmišljaju kao ti pružaju im takvu priliku. Mi ostali pokušavamo da im se suprotstavimo...