DRUGA PRIZRENSKA LIGA NA KIM U DRUGOM RATU: Predavanje istoričara Srđana Graovca na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada

V. N.

22. 09. 2020. u 08:52

ДРУГА ПРИЗРЕНСКА ЛИГА НА КИМ У ДРУГОМ РАТУ: Предавање историчара Срђана Граовца на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада

Foto: KCNS

PREDAVANJE Srđana Graovca na temu „Druga Prizrenska liga – albansko pitanje na Kosovu i Metohiji u Drugom Svetskom ratu“ može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Druga prizrenska liga nastala je 1943. godine uz veliku podršku Nemaca nakon što su videli šta se dešava na globalnom nivou. Shvativši da gube rat i da se ruska vojska polako približava, Nemcima je bilo važno da stave Albance pod svoju kontrolu.

Albanski živalj bio je raznovrstan, tačnije sastavljen od velikog broja plemena različitih vera (mahom muslimanske, ali i katoličke i pravoslavne), tako da je prvobitno bilo neophodno suzbiti verski faktor kako bi se stvorilo jedinstveno albansko telo. Suzbijanjem verskog faktora radilo se na jačanju nacionalnog.

Na čelo Druge prizrenske lige, koja dobija ime kao omaž na Prizrensku ligu nastalu 1878, nemačka obaveštajna služba postavlja Bedrija Pejanija. Druga liga je čak i u organizaciji imala izvesne sličnosti sa pređašnjom, tako da je osim centralnog komiteta imala i lokalne, sreske i opštinske komitete.

- Nemci su pokušali preko Druge prizrenske lige da objedine sve Albance oko sebe, da im obećaju tu Veliku Albaniju za šta se Prizrenska liga zalagala, da im daju taj prostor pod njihovu upravu u nadi da će oni podržati njihove ratne napore. Albanci to i jesu delimično uradili, ali ne u onoj meri u kojoj su to Nemci želeli - navodi Graovac.

Još jedna važna karika u priči o Drugoj prizrenskoj ligi je tzv. Bali Kombetar, albanska organizacija najčešće spominjana ’42. u Albaniji, međutim, osnovana još 1932. godine sa idejom o Velikoj Albaniji. Bali Kombetar vodio je Mithad Frašeri, potomak čuvene porodice Frašeri koja je učestvovala u stvaranju Prve lige.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)