GARDA VOJSKE SRBIJE PLAKETOM OVENČANA: Vidovdanska loza Srpske kraljevske akademije u Kragujevcu (FOTO)

V. Mitrić

13. 09. 2020. u 15:22

PLAKETU, jedno od najvećih priznanja Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, povodom ovogodišnje „Vidovdanske loze“, koja je, danas održana na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu dobila je Garda Vojske Srbije, kojom komanduje general major Milomir Todorović.

ГАРДА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ПЛАКЕТОМ ОВЕНЧАНА: Видовданска лоза Српске краљевске академије у Крагујевцу (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Predsedvajući SKANU, akademik Dragan Damnjanović, rekao je da je Garda VJ Pleketu SKANU zaslužila povodom 190 godina postojanja i za pokazane velike rezultate u borbi protiv korona virusa.

Foto: V. Mitrić

Na ovoj velikoj svetkovini kulture, umetnosti i nauke, Plaketu je dobio Tim inženjera fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i „Mind“ industrijskog sistema pod vođstvom profesora dr Nenada Grujović.

Plaketu je   dodeljenja i profesor dr Petar Veselinović-dekanu Ekonomskog fakulteta u Kragujevca.

Uzvišeno priznanje „Sveti knez“ pripalaje diplomiranom ekonomisti, Vasiliju Periću, koji je na čelu opštine Ugljevik dve decenije, iz Republike Srpske, za negovanje naše kulturne i nacionalne baštine, doprinos u radu na mestu potpredsednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije Zvorničko tuzlanske SPC, kao i za sveukupni progres tog dela RS, gde je prosečna plata više od 600 evra.

Foto: V. Mitrić

Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Kragujevac  dobio nagradu „Vidovdanski vez“ za očuvanje kulturnih vrednosti. Zavod za hitnu medicinsku pomoć –Kragujevac  dobitnik je „Vidovdanskog srca, za nesebičnu humanost i sveukupnu požrtvovanost u borbi za zdravlje ljudi i protiv „Kovida 19“. Advokatska komora Kragujevac zaslužila je priznanje  "Reč Vidovdana" za sveukupnu i materijalnu pomoć građanima u borbi protiv ,,Kovida 19“, U ruke Zorana Virića ide  „Ruka prijateljstva“ za doprinos turizmu na Zlatiboru,Orden Milunka Savić, nagradu za viteštvo, zaslužila je Jasmina Rajković, načelnica Policijske stanice Kragujevac. Priznanje  „Sveti knez“ dobio je i Radivoje Dašić, zamenik načelnika PU Kragujevac.

Ordenom Nikola Tesla  se okitio Milan Ćirović iz Kragujevca ѕ+za poslovne uspehe u korist Kragujevčana.Odlikovanje Danilo Lazovoić zaslužio je Ivan Vučković za filmski uspeh.

Glumac Nikola Rakočević  dobio je nagradu „Lazareva pohvalu,  a njegova koleginica,  Ana Sakić „Jefimijin vez“.

Tu su i uzdarja za  majke sa više dece i to Radu Vasiljević „Pehar majke Jugovića“,Sanja Janković „Srce majke Jugovića“, Vesna Radovanović „Pehar majke Jugovića“ i Jasmina Filić „Srce majke Jugovića“. 

Visoka priznanja SKANU, koja ima više od 100 univerzitetskih profesora i doktora nauka,uručili su njeni najviši predstavnici akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog veća SKANU, ugledni hirurg, inače zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije, akademik profesor dr Miljko Ristić, svetski priznati kardiohirurg u čijim rukama je bilo više od 15 hiljada ljudskih srca, koja je izlečio, i akademik Dragan Damnjanović, književnik, autor tridesetak knjiga, među kojima najšiše iz oblasti duhovnosti, oblasti koja zauzima značajno mesto u SKANU u čijim su redovima i episkopi šabački Lavrentije i šumadijski Jovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri