NOVI ASFALT-NOVI PUTEVI: U Pirotskom okrugu se radi bez prestanka

V.ĆIRIĆ

07. 09. 2020. u 12:08

НОВИ АСФАЛТ-НОВИ ПУТЕВИ: У Пиротском округу се ради без престанка

Foto: V. Ćirić

NA državnim putevima u Pirotskom okrugu, drugom po veličini u Srbiji, radi se danonoćno.

Radi se na deonicama koje su oštećene prilikom rada teške mehanizacije na istočnom kraku Koridora 10, ali i tamo gde nije bilo radova skopčanih sa izgradnjom panevropske saobraćajnice.

Neimari su ovih dana završili asfaltiranje i proširivanje deonice od pružnog prelaza kod sela Sukova, dom Komja u kanjonu Jerme. Oni koji su prošli ovim pravcem dugačkim oko 5 kilometara gotovo da ne mogu da prepoznaju put koji vodi da kanjonu Jerme i dalje preko Trnskih odorovaca i Zvonca, Preseke, prema Babušnici.

Nov asfalt dobilo je i selo Vlasi, na levoj obali Jerme. Mnogobrojne deonice te saobraćajnice, biće kako se to kaže rehabilitovane, tako da će putovanje ovim predelom do kraja građevinske sezone biti mnogo bezbednije i brže jer od pružnog prelaza Sukovo do Babušnice ima više od 40 kilometara. Ovu saobraćajnicu karakterišu i mnogobrojna klizišta koja prorade obično u jesen ili tokom kišnih proleća.

Putari rade i kod sela Rasovci na Staroj planini, zatim od sklavinje prema dimitrovgradskim selima, kod kamenoloma Kitka, odakle su transportovani granulati za Koridor 10 i gde je put bio poprilično oštećen. U sklkopu ovih radova, proširena je i ulica ka pisrotskom naselju Prčevac koja je dobila nov trotoar.

Na teritoriji okruga putari rade na ukupno oko 80 kilometara državnih puteva, a vrednost radova je veća od 20 miliona evra.

Foto: V. Ćirić

Žitelji mesta na drugom kraju okruga, tačnije starim putem od Pirota ka Beloj palanci, takođe dobijaju nov asfalet i to do Sadikovog bunara kod sela Blato. Od industrijske zone u Pirotu, prema Sopotu se takođe radi, dok su kod nekadašnje sopotske petlje u toku radovi na izgradnji nadvožnjaka kojim će sela u ovom delu okruga biti povezana sa putem prema Babinom zubu i Midžoru, tačnije sa turističkim centrima na vrhovima Stare planine. Odale je i veza za one koji se isključuju sa korodira i idu put pomnenutih centara.

Kako saznajemo u javnom preduzeću "Putevi Srbije", koje je investitor svih radova, biće rehabilitovana i deonica od Slavinje i Izatovaca, preko Vidliča u dimitrovgradskoj opštini, do Prtopopinskih vodenica i Smilovaca. Na području ove opštine nedavno je završen i put do sela Gradinje, koji je takođe bio poprilično oštećen prilikom izgradnje Korodira 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)