SKOČILA U SMRT KAKO BI IZBEGLA SILOVANJE I SAČUVALA ČAST: U crkvi kod Brusa danas služe liturgiju i mole se za Milicu Kostić (VIDEO)

S.B.

04. 09. 2020. u 10:18

U Parohijskoj crkvi u Dupcima kod Brusa, počela je Sveta liturgija posvećena svim mučenicima i Milici Kostić (1956-1974), učenici Srednje medicinske škole u Kruševcu, koja je na današnji dan pre 46 godina izgubila život.

СКОЧИЛА У СМРТ КАКО БИ ИЗБЕГЛА СИЛОВАЊЕ И САЧУВАЛА ЧАСТ: У цркви код Бруса данас служе литургију и моле се за Милицу Костић (ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Reporteri “Novosti” su na licu mesta.


Narod podkopaoničkog kraja, ali i brojni vernici iz Eparhije kruševačke, uz blagoslov njegovog Preosveštenstva vladike Davida, prisustvuju liturgiji u bomogolji gde je Milica krštena.

Foto: S. Babović

 

Tragedija duboko je urezana u sećanje svakog Kruševljanina: smerna, patrijarhalno vaspitana devojka na prevaru je dovedena u zgradu Rubinova kula,gde su četvorica nasilnika bila spremna da je napastvuju. Milica je skočila kroz prozor stana na 11. spratu, sa čak 14 metara visine pravo na tendu iznad bašte restorana u prizmlju solitera. To je ublažilo pad, ali je devojka podlegla unutrašnjim povredama, tačno u podne, 4.septembra 1974. godine.

Foto: S. Babović

 

Teško povređena smogla je dovoljno snage da inspektorima ispriča da se na taj korak odlučila kako bi sačuvala svoju čast. Nakon završene liturgije u Dupcima, vernici će zajedno sa sveštenstvom biti na grobu Milice Kostić, u njenom rodnom selu Strojinci, kod Brusa. Tu će biti održan pomen.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu