SKOČILA U SMRT KAKO BI IZBEGLA SILOVANJE I SAČUVALA ČAST: U crkvi kod Brusa danas služe liturgiju i mole se za Milicu Kostić (VIDEO)

S.B.

04. 09. 2020. u 10:18

U Parohijskoj crkvi u Dupcima kod Brusa, počela je Sveta liturgija posvećena svim mučenicima i Milici Kostić (1956-1974), učenici Srednje medicinske škole u Kruševcu, koja je na današnji dan pre 46 godina izgubila život.

СКОЧИЛА У СМРТ КАКО БИ ИЗБЕГЛА СИЛОВАЊЕ И САЧУВАЛА ЧАСТ: У цркви код Бруса данас служе литургију и моле се за Милицу Костић (ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Reporteri “Novosti” su na licu mesta.


Narod podkopaoničkog kraja, ali i brojni vernici iz Eparhije kruševačke, uz blagoslov njegovog Preosveštenstva vladike Davida, prisustvuju liturgiji u bomogolji gde je Milica krštena.

Foto: S. Babović

 

Tragedija duboko je urezana u sećanje svakog Kruševljanina: smerna, patrijarhalno vaspitana devojka na prevaru je dovedena u zgradu Rubinova kula,gde su četvorica nasilnika bila spremna da je napastvuju. Milica je skočila kroz prozor stana na 11. spratu, sa čak 14 metara visine pravo na tendu iznad bašte restorana u prizmlju solitera. To je ublažilo pad, ali je devojka podlegla unutrašnjim povredama, tačno u podne, 4.septembra 1974. godine.

Foto: S. Babović

 

Teško povređena smogla je dovoljno snage da inspektorima ispriča da se na taj korak odlučila kako bi sačuvala svoju čast. Nakon završene liturgije u Dupcima, vernici će zajedno sa sveštenstvom biti na grobu Milice Kostić, u njenom rodnom selu Strojinci, kod Brusa. Tu će biti održan pomen.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)