PREDAVANJE O STAROM SRPSKOM OBIČAJU: Promocija Lazarice na KiM

D.Z.

01. 09. 2020. u 18:04

SRPSKI kulturni centar u Prištini organizovaće sutra promociju običaja Lazarice koji se u Orahovcu i Sirinićkoj župi primenjuje na Vrbicu ili Lazarevu Subotu.

ПРЕДАВАЊЕ О СТАРОМ СРПСКОМ ОБИЧАЈУ: Промоција Лазарице на КиМ

Foto: J. Matijević

Predavanje o ovom starom običaju, kako navode iz ove ustanove, održaće profesorka Srpskog jezika i književnosti i novinarka Olivera Radić.

- Lazarice su jedan od elemenata koji su upisani u Nacionalni registar nematerijalne kulture, a koje Srpski kulturni centar predstavlja u okviru projekta „Nematerijalno je bogatstvo“ koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije-ističu iz Srpskog kulturnog centra u Prištini i napominju da su prethodno u okviru istog projekta predstavljena četiri elementa nematerijalnog kulturnog nasleđa: kosovski vez, tkanje bošči u Kosovskom Pomoravlju i običaje Bela vila i Ženidba Kraljevića Marka.

Inače, Srpski kulturni centar koji se nalazi nadomak crkve svetog Nikole u Prištini, jedina je srpska ustanova u ovom graud koji je do 1999 godine brojao više od 40.000 Srba dok ih sada ima svega četrdesetak.Ovoj promociji zbog situacije sa Kovidom 19  prisustvovaće samo organizatori i predstavnici medija uz poštovanje svih propisanih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru