OČEKIVANI PRIHODI MANJI ZA OKO 10 ODSTO: U prvih šest meseci ove godine usporeno punjenje leskovačkog budžeta

I. Mitić

01. 09. 2020. u 15:44

PREMA izveštaju o izvršenju budžeta Leskovca u prvoj polovini ove godine njegovi prihodi bili su manji za oko 10 odsto u odnosu na plan.

ОЧЕКИВАНИ ПРИХОДИ МАЊИ ЗА ОКО 10 ОДСТО: У првих шест месеци ове године успорено пуњење лесковачког буџета

Foto: I. Mitić

U gradsku kasu u ovom periodu slilo se oko 1,82 milijarde dinara, dok su rashodi bili oko 110 miliona dinara manji u odnosu na prihode odnosno 36,7 odsto godišnjeg plana. 

Prva dva meseca ove godine nagoveštavala su dobro punjenje gradske kase, ali se to promenilo već u martu ove godine zbog smanjene privredne aktivnosti usled vanrednog stanja proglašenog zbog epidemije virusa korona. 

- U prva dva meseca prihodi su bili bolji nego u istom periodu prošle godine i to za 67 miliona dinara, ali je onda počelo odstupanje u odnosu na plan. Jedan od razloga je i paket mera Vlade Srbije koji se tiče odlaganja plaćanja poreza na zarade. Imali smo smanjenje privredne aktivnosti, pa i obustavljanje rada pojedinih delatnosti – podsetila je Marija Milosavljević, šef Odeljenja za finansije podnoseći izveštaj članovima leskovačkog Gradskog veća.   

Ona je naglasila da su zbog smanjenih prihoda i rashodi izvršavani restriktivno, a sa ciljem očuvanja tekuće likvidnosti budžeta.

Najveće odstupanje, kao i prošle godine, ostvareno je kod „ostalih rashoda“ zbog plaćanja penala i kazni po rešenjima sudova. Sudske presude koje je grad morao da plati, po osnovu prinudnih naplata, u najvećem broju odnose se na ime zauzeća prilaznih parcela tokom izgradnje ulica napravljenih pre više decenija, naknade štete za ujede pasa lutalica i neadekvatno obračunate naknade za usluge vrtića koje takođe potiču iz ranijeg perioda. 

Ovi troškovi prošle godine bili su blizu pet puta veći od planiranih 45 miliona dinara. Nadležni ističu da prilikom projekcije budžeta nemaju potpuni uvid u potencijalne iznose prinudnih naplata što je za posledicu imalo velika prekoračenja. 

Gradsko veće usvojilo je i završni račun budžeta za prošlu godinu koju je Leskovac završio sa suficitom od 42 miliona dinara, dok su ukupni prihodi iznosili oko 3,9 milijardi dinara.       

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri