ŠABAČKA "TOPLANA" UČESTVUJE U NOVOM PROJEKTU: Struja iz solarne centrale

A.D.

27. 08. 2020. u 14:18 >> 14:18

JKP "Toplana" u Šapcu je prvo javno preduzeće u Srbiji koje je počelo da proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije, saopšteno je iz ovog preduzeća. Na krovu poslovne zgrade, ovog meseca instalirana je mala solarna fotonaponska centrala od tri kilovata, a u okviru projekta Energetske zadruge "Sunčani krovovi Šabac".

ШАБАЧКА ТОПЛАНА УЧЕСТВУЈЕ У НОВОМ ПРОЈЕКТУ: Струја из соларне централе

Depositphotos

Iz "Toplane" kažu da je, upotrebom obnovljivih izvora energije kao što je solarna, moguće smanjiti upotrebu fosilnih goriva, sniziti troškove grejanja i električne energije, ali i značajno doprineti smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Prva energetska zadruga u Srbiji osnovana je udruživanjem građana u Šapcu u novembru 2019. godine. Postavljanje prva tri kilovata je najava kampanje za grupno finansiranje za proširenje kapaciteta elektrane, odnosno dodatnih 17 kilovata instalisane snage koju će uskoro pokrenuti ta zadruga.

"Energija proizvedena iz fotonaponskih centrala, koje mogu biti smeštene na krovovima privatnih kuća, ali i na krovovima javnih objekata, pruža mogućnost svakom stanovniku da investira u obnovljive izvore energije, ili donosi uštede ako se koristi za sopstvene potrebe", kaže se u saopštenju JKP "Toplana".

Inače, energetske zadruge su novi vid organizovanja i aktivizma, koji bi trebalo da dovede do povećanja upotrebe obnovljivih izvora. Slične zadruge već postoje u zemljama EU, a prva zadruga u Srbiji je otvorena za sve koji žele da učestvuju u njenim aktivnostima, bez obzira na mesto stanovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)