TURISTI STIGLI I U TRGOVIŠTE: Ovogodišnje leto protiče u otkrivanju domaćih potencijala za odmor i rekreaciju

J. STOJKOVIĆ

25. 08. 2020. u 17:47

PANDEMIJA nije izmenila samo epidemiološku sliku na jugu Srbije, već su na teritoriji Vranja, Surdulice, pa i Trgovišta - umesto uobičajenih turista u tranzitu ka Egejskom moru - beležili značajan porast broja domaćih gostiju koji su otkrivali malo poznate potencijale ovog dela zemlje.

ТУРИСТИ СТИГЛИ И У ТРГОВИШТЕ: Овогодишње лето протиче у откривању домаћих потенцијала за одмор и рекреацију

Dolina reke Pčinje / Foto J. Stojković

Vlasinska visoravan, sa Vlasinskim jezerom po kojem plutaju tresetna ostrva, odavno je znana kao idealno mesto za miran odmor, daleko od gradske vreve...

Iz Turističke organizacije u Surdulici poručuju da je sezona ove godine dostigla maksimum i zvanični podaci pokazuju da na Vlasini svakodnevno bude oko 3.000, a vikendom i do 5.000 ljudi. Smeštajni kapaciteti su gotovo popunjeni, po pravilu se traži mesto više i sve je više onih koji se opredeljuju za duži boravak u netaknutoj prirodi na nadmorskoj visni od 1.204 metra.

Slično je i u vranjskom kraju, gde je ovog leta najviše gostiju zainteresovano za takozvani verski turizam. Pritom, što je posebna atrakcija, brojni manastiri se nalaze na lokalitetima koji još nisu oskrnavljeni tekovinama savremene civilizacije.

Manastirski posed kraj Vranja / Foto J. Stojković

Ipak, turistički bum u opštini Trgovište je apsolutni hit još aktuelne sezone. Ovdašnja lokalna samouprava nema razvijene potencijale za masovniji prihvat gostiju, ali su takozvani vikendaši - naročito tokom vrelih dana - opsedali malo poznatu dolinu reke Pčinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri