EPIDEMIJA VIRUSA KORONA POD KONTROLOM: Posle mesec i po dana ukinuta vanredna situacija u Leskovcu

I.Mitić

24. 08. 2020. u 15:05

U GRADU na Veternici u ponedeljak je ukinuta vanredna situacija koja je zbog naglog povećanja broja obolelih od virusa korona uvedena 13. jula ove godine.

ЕПИДЕМИЈА ВИРУСА КОРОНА ПОД КОНТРОЛОМ: После месец и по дана укинута ванредна ситуација у Лесковцу

Foto: I. Mitić

Odluku je doneo je gradski Štab za vanredne situacije nakon što je razmotrio aktuelnu epidemiološku situaciju na ovom području. U tri od poslednjih sedam dana nadležni nisu registrovali novoobolele, a stručnjaci ocenjuju da je u poslednje dve nedelje došlo do poboljšanja epidemiološke siuacije uz konstataciju da je ona i dalje nesigirna, ali sa znacima stabilizacije. 

MANjE NOVOOBOLELIH

Od 113 rezultata koji su u ponedeljak pristigli u leskovački Zavod za javno zdravlje ni jedan nije pozitivan, a iz laboratorije „Vatreno oko“ trenutno se čekaju informacije o još 36 uzoraka osoba sa teritorije Jablaničkog okruga. U nedelju su pozitivan nalaz imala tri od 87 uzoraka, a u subotu, od 132 rezultata, pozitivan je bio samo jedan. Od početka epidemije, na području okruga, virus je registrovan kod 1583 osobe među kojima je 1259 Leskovčana. U kovid bolnici u ovom gradu, prema poslednjem izveštaju, hospitalizovano je 18 pacijenata.         

Nadležni podsećaju da ukidanjem vanredne situacije prestaju da važe posebne mere donete na lokalnom nivou, ali su mere republičkog Kriznog štaba i dalje na snazi. U poslednje dve nedelje, u odnosu na isti period od 27. jula do 9. avgusta, registrovan je pad novoobolelih za 128 - sa 150 na 22 osobe. Nastavljen je i trend pada broja pacijenata na bolničkom lečenju. Popunjenost kapaciteta u kovid bolnici kretao se od 42,73 do 10 odsto, a smanjen je i broj smrtnih ishoda sa šest na jedan. Broj pregleda u kovid ambulanti je takođe smanjen za 45,6 procenata, kao i broj seroloških testiranja - za oko 23 odsto.

Nakon prijave epidemije virusa korona u Ustanovi za odrasle i starije kontrola prisustva infekcije, kod 75 korisnika i 86 zaposlenih, pokazala je da su njihovi rezultati negativni. Epidemiolozi zaključuju da su se u jednom delu ove ustanove, posle karantina, stekli uslovi da se uspostavi redovan režim rada, dok će drugi deo ustanove ostati u karantonu dok i za ostale testirane korisnike ne budu pristigli negativni kontrolni rezultati. 

Stručnjaci leskovačkog Zavoda za javno zdravlje, bez obzira na pozitivne trendove u suzbijanju epidemije, i dalje apeluju na građane da se pridržavaju svih propisanih mera i ističu da oprez i dalje mora da postoji kako bi se sprečilo širenje infekcije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PROMOCIJA MERA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Leskovcu i Vlasotincu predstavljeni konkursi NSZ