ČEKAJU ZIMU BEZ KROVA: Izgorelo svih osam bikova, od čijeg je uzgoja domaćinstvo živelo NAD GLAVOM

Z. RAJIĆ

24. 08. 2020. u 13:42

NI posle pet meseci porodica Kanjo iz Kule nije uspela da ponovo izgradi kuću, koja im je do temelja izgorela 20. marta. Đerđ i Jelkica sa sinom i ćerkom od tada stanuju u kući Jelkičine mame u drugoj ulici. Za obnovu doma nemaju dovoljno novca, kao ni za kupovinu neophodnog materijala ni za angažovanje zidara i ostalih majstora. Zbog toga su uputili apel za pomoć za nabavku materijala i angažovanje radne snage.

ЧЕКАЈУ ЗИМУ БЕЗ КРОВА: Изгорело свих осам бикова, од чијег је узгоја домаћинство живело НАД ГЛАВОМ

Foto: Tomi Tamash

- Sve nam nedostaje - cigla, crep, građa za krov, vrata, prozori, elektromaterijal... Ne tražimo da to bude novo, jer će i polovno dobro doći ako je očuvano. Mnogi ljudi menjaju krovni pokrivač, pa ukoliko im ne treba stari crep, bićemo zahvalni ako nam taj stari

crep poklone. Takođe, ako stavljaju nove PVC prozore i vrata, rado bismo uzeli
prethodne drvene, samo da nisu truli - kaže domaćin, koji je zabrinut da li će kuća, čija je gradnja započeta na zgarištu, biti pod krovom do zime.

Foto: Tomi Tamash

Porodica Kanjo želi da podigne skromnu kuću, kakva je i bila - sa dve sobe do ulice, od kojih je jedna delom služila i kao kuhinja, sa hodnikom, kupatilom, špajzom i još jednom manjom prostorijom. Bitno im je i da renoviraju štale i pomoćne objekte, jer je reč o poljoprivrednom domaćinstvu, koje se izdržavalo gajenjem krupne stoke. Nevolja nikad ne dolazisama, pa je požar zbog stresa pogoršao zdravstveno stanje domaćici kuće, koja se leči od tumora, što je porodici stvorilo dodatne finansijske izdatke.

- Izgorelo nam je svih osam bikova, čijim smo se tovom bavili. Uspeo sam da spasem samo jednu kravu i junicu, koje su bile u drugoj štali.

Sad bukvalno nemamo od čega da živimo - navodi Đerđ.

Foto: Tomi Tamash

Požar je u ovom gazdinstvu izbio zbog neispravnih električnih instalacija u prostoriji gde je bila smeštena krupara, a za svega nekoliko minuta zahvatio je celu kuću, u kojoj su izgoreli sav nameštaj i sva roba. S obzirom na to da je bilo vanredno stanje zbog virusa korona, hitno je reagovao Štab za vanredne situacije, a komandant i predsednik Opštine Kula, Damjan Miljanić tada je kazao da će za obnovu kuće porodice Kanj urgentno biti izdvojena sredstva iz lokalnog budžeta.

Foto: Tomi Tamash

- Opština je prebacila novac građevinskoj firmi,koja nam je obezbedila materijal za izlivanje temelja i blokove za zidanje, ali je gradnja završena samo do pola. Ako nabavimo preostali materijal, mnogo bi nam značio odziv građevinaca koji su, kad nas je zadesila tragedija, bili spremni da pomognu - kaže Đerđ.

Foto: Tomi Tamash

BROJEVI ZA POMOĆ

ONI koji žele da pomognu ovim ljudima, priloge mogu uplatiti na dinarski račun Kanjo Đerđa: 205-9011008112422-75 kod Komercijalne banke. Broj računa banke je: 908-20501-70. Za pomoć u materijalu i radovima mogu se obratiti domaćinu na telefon 061/136-7-222 ili na adresu: Petefi Šandora 25, 25230 Kula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAKUPILI TRI TONE SMEĆA: Akcija „Čisto iz ljubavi“ Udruženja „Čepom do osmeha“, volontera i građana u Petrovaradinskoj industrijskoj zoni