PAMTE GA I GRAHOVO I DRVAR: U Kikindi preminuo čuveni doktor Jandre Lukač

R. Šegrt

22. 08. 2020. u 11:51

U Kikindi je u petak sahranjen dr Jandrija Jandre Lukač (80), uvaženi lekar, specijalista radiolog, poznat u tom gradu, ali i u Bosanskoj krajini odakle potiče.

ПАМТЕ ГА И ГРАХОВО И ДРВАР: У Кикинди преминуо чувени доктор Јандре Лукач

Dr Jandre Lukač / Foto R. Šegrt

Bio je prvi u kikindskoj bolnici i među prvih pet radiologa u Vojvodini koji je primenjivao ultrazvučnu metodu. Podučio je mnoge mlađe kolege, takođe priznate u struci, od kojih su neki još aktivni.

Popularni dr Jandre, kako su ga svi zvali, bio je vlasnik prve privatne radiološke poliklinike za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku u Kikindi. Važio je za stručnjaka u ovoj grani medicine, pa su ga podjednako uvažavale i kolege i pacijenti, za koje je bio uvek dostupni i prijatni dr Jandre. Taj nadimak zamenjivao je i njegovo prezime u gradu u kojem je živeo.

Vest o smrti poznatog radiologa odjeknula je i u Bosanskoj krajini, njegovom zavičaju, jer je rođen je u Resanovcima kod Bosanskog Grahova.

Medicinu je završio u Beogradu, a onda radio u Grahovu i Drvaru, potom u Novom Kneževcu, a najduže u Kikindi. Znanje iz radiologije prenosio je kolegama u domovima zdravlja u Grahovu i Drvaru gde je obavljao čak i masovne ultrazvučne preglede.

Koliko je bio uvažen u poznat svom zavičaju najbolje svedoči čitulja objavljena u lokalnim novinama u Kikindi u kojoj piše da za ovim doktorom „ tuguju svi koji su ga poznavali u Resanovcima, Bosanskom Grahovu, Drvaru i okolini“.

Mnogo je voleo fudbal, pa je jedno vreme u svojoj ordinaciji izložio 600 fotografija o istoriji kikindskog fudbala, najviše FK “Žak”. Gajio je iskrena i dugogodišnja prijateljstva, od detinjstva u Bosni, sa kolegama, pa čak i ona sa radne akcije u Grdeličkoj klisuri.

Mnogo je voleo kraj iz kojeg je potekao i tu je ljubav prenosio na porodicu, što se videlo i na njegovoj sahrani. Kovčeg je bio prekriven žutim dresom “Žaka”, a doktorovu sliku nosio je unuk u krajiškoj narodnoj nošnji. Iza sebe je ostavio suprugu, sinove Mišu i Branislava, koji je prevazišao oca i uspešnu karijeru radiologa ostvario u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna