MURALOM SE ODUŽUJU DOBROTVORKI: Naklon Mariji Trandafil za dobra dela

J. S.

17. 08. 2020. u 20:00

UMETNIK Uglješa Colić oslikao je mural čuvene novosadske dobrotvorke Marije Trandafil na trgu koji nosi njeno ime.

МУРАЛОМ СЕ ОДУЖУЈУ ДОБРОТВОРКИ: Наклон Марији Трандафил за добра дела

Foto. Privatna arhiva

On se nalazi u neposrednoj blizini njene najveće zadužbine, zdanja Matice srpske u Novom Sadu.

Colić, inače, doktor slikarstva, rekao je da je to njegov način da podseti sve nas na ovu, verovatno, najveću srpsku dobrotvorku, koja je živela u Novom Sadu od 1816. do 1883.godine i za sobom ostavila mnoga dobra dela zbog kojih treba i danas da negujemo sećanje na tu veliku ženu.

Marija Trandafil, rođena Popović, između ostalog, podigla je zgradu za sirotište u kojoj se od 1927.godine nalazi sedište Matice srpske, najstarije kulturne, književne i naučne institucije srpskog naroda. Zajedno sa svojim suprugom Jovanom Trandafilom, grčkim trgovcem krznom iz Erdelja, novac je ulagala prvenstveno u kupovinu kuća i u dobrotvorne svrhe.

Pred Jovanovu smrt 8. oktobra 1862, supružnici su sačinili prvi testament kojim su 140.000 forinti (prihod od 489 lanaca novosadske zemlje) namenjenili za 12 gimnazijskih stipendija od kojih je svaka iznosila 500 forinti. Jedna kuća ostavljena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a prihodi od dveju kuća u novosadskom Lebarskom sokaku, svake godine, po tom testamentu, deljeni su sirotinji i bolnicama u Novom Sadu, Somboru i Osijeku. Kuću pored novosadske pijace poklonili su Sabornom hramu SPC.

Foto. Privatna arhiva

Finansijska pomoć namenjena je i dvema "sirotim pravoslavnim devojkama" godišnje za njihovu udaju, kao i "sirotim udovicama i nemoćnim trgovcima i majstorima". Obnovili su Marija i Jovan Trandafil i Nikolajevsku crkvu u Novom Sadu, ikonostas Uspenske crkve, kao i jermensko-katoličku crkvu,a mermerni krst, koji se i danas nalazi u novosadskoj Sabornoj crkvi, napravljen je po Marijinoj želji.

FOND ZA BORCE

TOKOM Prvog srpsko-turskog rata 1876.godine, Marija Trandafil bila je predsednica Odbora za prikupljanje pomoći ranjenicima. Za nesebičnu veliku pomoć ranjenim borcima odlikovana je Ordenom Crvenog krsta.

Velika dobrotvorka upokojila se u kući u kojoj je rođena u Novom Sadu. Počiva u kripti Nikolajevske crkve, pored svoje dece i supruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri