TURIZAM U SRBIJI LJajić: Šteta milijardu evra

Tanjug

13. 08. 2020. u 10:06

ZBOG nedolaska stranih turista Srbija će, prema procenama, pretrpeti štetu od oko milijardu evra, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić.

ТУРИЗАМ У СРБИЈИ Љајић: Штета милијарду евра

Foto: Tanjug

LJajić je rekao da je stranih turista bilo, ali da su, sa stanovišta rezultata, zanemarljivi. Prva dva meseca su, kaže, bila fantastična, u januaru je ostvaren rast stranih turista od 28 odsto.

Pad kreće u martu, u aprilu već ima 95 odsto manje stranih turista, u junu 85 odsto manje.

-Naše procene su bile sa početka krize da će šteta po osnovu deviznog priliva biti milijardu evra. Sigurno će domaći turisti da smanje domaću štetu, ali ne dovoljno-rekao je LJajić za RTS.

Neke domaće destinacije su, ističe, eksplodirale, ali će biti teško reći koliko domaći turisti mogu da nadomeste štetu, a konačno će se znati na kraju sezone.

Kaže da su Stara planina, Golija, Ivanjica, Vlasina potpuno nove destinacije zanimljive domaćin gostima, a čitava zapadna Srbije je ih je puna.

Ukazuje da su Soko Banja, Zlatibor, Vrnjačka banja pretekle Beograd po broju noćenja što je, navodi, očekivano u ovakvim okolnostima.

Dodaje nema najava da će do kraja sezone biti otvorene Grčka i Crna Gora.

-Mi ne možemo da govorimo o tome, nemamo nikakve informacije i nije realno očekivati-dodaje LJajić.

Kada je reč o mogućem uvođenju karantina i pi-si-ar testova za strane turiste, ministar je rekao da se ta opcija još uvek razmatra.

Govoreći o plasiranju naše robe na KiM, kaže da se mesečno na Kosovo isporuči roba vredna oko 20 miliona evra.

-Do juče od 1. aprila 86 miliona evra robe koja je plasirana, ali to je duplo manje nego 2018. pre taksi. Još uvek se nije vratilo i teško će ići taj proces. Dok nekom ne smrkne drugom ne svane, druge zemlje su ušle na to tržište-navodi LJajić.

Najviše se isporučuju pšenica, električna energija, kukuruz, proizvodi metalske industrije.

-Prehrambena industrija se još nije vratila. Sva negativna kampanja je ostavila posledice-navodi ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)