I NIŠ DOBIJA ULICU BLAGOJA JOVOVIĆA

Novosti online

10. 08. 2020. u 15:16

KOMISIJA za promenu naziva delova naseljenih mesta i naziva ulica, na današnjoj sednici usvojila je predlog da se ulica Sinjska, koja se nalazi u Gradskog opštini Crveni Krst, preimenuje u ulicu Blagoja Jovovića.

И НИШ ДОБИЈА УЛИЦУ БЛАГОЈА ЈОВОВИЋА

Fozto: Privatna arhiva i Fejsbuk

Ukoliko Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave usvoji ovaj predlog, Niš će, nakon Beograda, dobiti ulicu po čoveku koji je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini, pucao u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovović, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro.

Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne Države Hrvatske.

- Imenujući ovu ulicu po Blagoju Jovoviću, Grad Niš ispravlja decenijsku nepravdu i ukazuje počast ovom hrabrom čoveku, koji je bio nepoznat srpskoj javnosti i ostavlja trag za buduće generacije - kaže Bojan Marinković, predsednik Komisije, na čiju je inicijativu donet predlog o preimenovanju ulice.

(Niške vesti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba