"SREĆNO!" PA U JAMU: Zbog virusa obeležili praznik bez svečanosti, a "kopači" uobičajeno, radno

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 08. 2020. u 08:05

DAN rudara u Srbiji juče je obeležen u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, radno i bez svečanosti. Jedino su, uz preduzimanje mera bezbednosti, na Rudniku tradicionalno dodeljene jubilarne nagrade i priznanja.

СРЕЋНО! ПА У ЈАМУ: Због вируса обележили празник без свечаности, а копачи уобичајено, радно

Foto Rudnik "Rembas" u Resavici

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević uručio je nagrade najboljim rudarima ROC "Rudnik".

- Položaj rudara danas je mnogo bolji u odnosu na prethodne godine i mora i ubuduće biti bolji. Njihova plata treba da bude 1.100 evra. Osim toga, veoma je bitno da brinemo o njihovoj bezbednosti - rekao je ministar Đorđević.

Ove godine za najbolje rudare proglašeni su Dragoslav Jovanović, Radmilo Vujić i Miroslav Nikolić, i njima su uručene novčane nagrade u vrednosti 1.000 evra. Jubilarne nagrade dobilo je 25 radnika.

Modernizacija rudnika, veća bezbednost rudara i godišnja proizvodnja od milion tona uglja ili duplo više nego što se u ovom trenutku iskopa u devet jamskih rudnika uglja u Srbiji, cilj je JP PEU "Resavica", ocenio je direktor ovog preduzeća Marko Vuković, povodom Dana rudara, koji je zbog virusa korona obeležen bez svečanosti.

Foto Rudnik "Rembas" u Resavici

Predsednik Sindikata Nebojša Milenković zadovoljan je što je u prethodnih godinu dana rešen problem nepovezanog radnog staža rudara za 19 meseci iz 2011. i 2012. godine, zbog čega nisu mogli u penziju.

- Vlada Srbije je pre toga isplatila razliku u zaradama u visini od 1,5 milijardi dinara, koja je nastala do 2012. godine. Poboljšavaju se uslovi i bezbednost rudara u jamama, a posle tri decenije ručno kopanje uglja zamenjeno je mašinama. Svi rudari koji su radili više od dve godine na određeno vreme dobili su ugovore na neodređeno. Smanjen je broj radnika po socijalnom programu. Nastavljamo pregovore za povećanje cene rada - veli Milenković i dodaje da je prosečna zarada oko 60.000 dinara, dok rudari u jamama mogu da zarade i do 90.000. Rudnici zapošljavaju oko 3.500 radnika, a više od 1.800 radi u jamama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!