PROTEST U KRALjEVU: Došli su ČAK IZ INDIJE da rade u Srbiji, duguju im 4-6 plata, nemaju da jedu, a zbog korone NE MOGU KUĆI!

G. ĆIROVIĆ

utorak, 04. 08. 2020. u 16:43

ПРОТЕСТ У КРАЉЕВУ: Дошли су ЧАК ИЗ ИНДИЈЕ да раде у Србији, дугују им 4-6 плата, немају да једу, а због короне НЕ МОГУ КУЋИ!

Foto: G.Šljivić

GRUPA od tridesetak indijskih radnika protestovala je u utorak pre podne ispred zgrade Osnovnog suda u centru Kraljeva.

 Oni su angažovani u kraljevačkom Građevinskom preduzeću „Nikolić doo“ na privremenom radu i zahtevaju isplatu svih zaostalih zarada.

Građevinci iz Indije kažu da im se duguje od četiri do šest plata, odnosno u proseku od 1.500 do 2.500 evra. Što je najgore, pre četiri dana ukinuti su obroci u kampusu gde su smešteni.

- Gladni smo i bez para. Godinu dana sam u Srbiji i pre šest meseci je bilo sličnih problema, a sada se opet dešavaju iste stvari. Preduzeće nam duguje plate, ne dobijamo hranu, prepušteni smo sami sebi, kući bez novca ne možemo da se vratimo. U svim državnim institucijama kojima smo se obratili rekli su nam da nisu nadležni – kaže Bubalan Danapal, građevinski inžinjer iz Indije.

Prema njegovim rečima, indijski radnici su u GP „Nikolić“ angažovani preko kraljevačkog ogranka američke firme „Idea Kapital“ iz Majamija, kao i da je uz osnovnu mesečnu zaradu od 440 evra, ugovorom predviđeno da im poslodavac obezbedi i hranu, prevoz, zdravstveno osiguranje, radnu i zimsku odeću...

- Ugovor je više puta prekršen i zato smo se žalili sudu, ali su nam kao i pre sedam dana rekli da čekamo. I dalje čekamo, ali konkretnog odgovora nema. Žrtve smo eksploatacije i narušena su nam ljudska prava. Poslodavac nam je govorio da nema novca za plate, ali da nastavimo da radimo ili u suprotnom nećemo biti isplaćeni – nemoćno šireći ruke dodaje Danapal.

Foto: G.Šljivić

Vlasnica ovdašnjeg Građevinskog preduzeća „Nikolić“, koja je kako saznajemo istovremeno i direktorka ogranka firme „Idea Kapital“ s kojom su indijski radnici potpisali ugovor, s druge strane kaže da su većini radnika koji protestuju istekli ugovori još u februaru i martu ove godine i da od tada ne rade.

- Ali su svi i dalje tu, na našem trošku. Žive kod nas, hranimo ih, šaljemo kod lekara... Pa, samo za njihovu hranu, odnosno za tri obroka dnevno, prošlog meseca izdvojeno je više od 440.000 dinara. Da ne pominjem troškove lečenja, obaveznog osiguranja, putnih i drugih isprava – kaže Nina Nikolić. - Zbog epidemiološke situacije, letovi za Indiju ne funkcionišu već duže vreme. Čim to bude moguće poslaćemo ih nazad o našem trošku, kao što smo i do sada radili, do poslednje stavke poštujući njihove ugovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

buki

05.08.2020. 11:57

@ljiljana - Потпуно разумем Ваш хумани приступ, али током пандемије су уведена нека нова правила, захваљујући којима је велика већина наших радника широм света добила отказе. Ако нису имали новца за стан и храну, вратили су се у Србију о свом, или трошку наше државе. Зашто би ми опет требало да будемо најпаметнији и решавамо све светске проблеме? Ово више није комунистичка земља - добили су отказе и ту се наша обавеза завршава.

Nebojša

04.08.2020. 19:00

Nikolic doo klasicni prevaranti, angazovala radnike preko sebe same. Ovde drzava mora po kratkom postupku da reaguje i primeni mehanizam sile, jer je ovo narusavanje ugleda drzave pre svega i nacije. Treba joj kompletnu privatnu imovinu konfiskovati. Da li se secate kako to Putin radi, setite se Deripaske kada mu je dao rok SEVODNJA, DANAS, ODMAH. Tako bi morao Vucic da uradi ili Brnabic

Sandra

04.08.2020. 20:19

Ta Idea Kapital iz Majamija je jedno prevarantsko preduzeće koje zaključuje ugovore o radu sa radnicima u skladu sa američkim propisima koji nisu u skladu sa srpskim zakonima pa kada dođe inspekcija rada, samo konstatuje da nisu nadležni, što je netačno, jer po Zakonu o radu na teritoriji Srbije važi za radne odnose samo taj zakon pa su ti ugovori o radu nevažeći. Ta firma je već koristila Indijce za rad u Beogradu i na sličan način su im uskraćivali zaradu. Ni Vlada ni ministar rada nisu reagovali pa je to sramota za našu državu da tako eksploatiše ljude.

Dejan

04.08.2020. 20:32

Ovak ne sme da izgleda Srbija, da je zakona ova eksploatatorka bi na robiju i sa zabranom daljeg rada. Ali kakva vlast takve i firme. Prevarant do prevaranta

buki

05.08.2020. 12:16

@Goran - Потпуно сте у праву, јер српске раднике нико не штити у свету, а поготово у Србији немају никакву заштиту од страних колонизатора. Пре него што размишљамо о заштити индијских радника од америчких експлоататора, требало би да заштитимо своје од страних, а посебно од домаћих лопова под заштитом државе, која се може назвати нашом само по томе што њој плаћамо порез и дажбине.

buki

05.08.2020. 12:04

Оно што мени није потпуно јасно у овом тексту је улога Николића у америчкој (Идеа Капитал) експлоатацији радника, који овде раде за 440 евра, док би у САД за такве послове били плаћени десетоструко више.