PROTEST U KRALJEVU: Došli su ČAK IZ INDIJE da rade u Srbiji, duguju im 4-6 plata, nemaju da jedu, a zbog korone NE MOGU KUĆI!

G. ĆIROVIĆ

04. 08. 2020. u 16:43

GRUPA od tridesetak indijskih radnika protestovala je u utorak pre podne ispred zgrade Osnovnog suda u centru Kraljeva.

ПРОТЕСТ У КРАЉЕВУ: Дошли су ЧАК ИЗ ИНДИЈЕ да раде у Србији, дугују им 4-6 плата, немају да једу, а због короне НЕ МОГУ КУЋИ!

Foto: G.Šljivić

 Oni su angažovani u kraljevačkom Građevinskom preduzeću „Nikolić doo“ na privremenom radu i zahtevaju isplatu svih zaostalih zarada.

Građevinci iz Indije kažu da im se duguje od četiri do šest plata, odnosno u proseku od 1.500 do 2.500 evra. Što je najgore, pre četiri dana ukinuti su obroci u kampusu gde su smešteni.

- Gladni smo i bez para. Godinu dana sam u Srbiji i pre šest meseci je bilo sličnih problema, a sada se opet dešavaju iste stvari. Preduzeće nam duguje plate, ne dobijamo hranu, prepušteni smo sami sebi, kući bez novca ne možemo da se vratimo. U svim državnim institucijama kojima smo se obratili rekli su nam da nisu nadležni – kaže Bubalan Danapal, građevinski inžinjer iz Indije.

Prema njegovim rečima, indijski radnici su u GP „Nikolić“ angažovani preko kraljevačkog ogranka američke firme „Idea Kapital“ iz Majamija, kao i da je uz osnovnu mesečnu zaradu od 440 evra, ugovorom predviđeno da im poslodavac obezbedi i hranu, prevoz, zdravstveno osiguranje, radnu i zimsku odeću...

- Ugovor je više puta prekršen i zato smo se žalili sudu, ali su nam kao i pre sedam dana rekli da čekamo. I dalje čekamo, ali konkretnog odgovora nema. Žrtve smo eksploatacije i narušena su nam ljudska prava. Poslodavac nam je govorio da nema novca za plate, ali da nastavimo da radimo ili u suprotnom nećemo biti isplaćeni – nemoćno šireći ruke dodaje Danapal.

Foto: G.Šljivić

Vlasnica ovdašnjeg Građevinskog preduzeća „Nikolić“, koja je kako saznajemo istovremeno i direktorka ogranka firme „Idea Kapital“ s kojom su indijski radnici potpisali ugovor, s druge strane kaže da su većini radnika koji protestuju istekli ugovori još u februaru i martu ove godine i da od tada ne rade.

- Ali su svi i dalje tu, na našem trošku. Žive kod nas, hranimo ih, šaljemo kod lekara... Pa, samo za njihovu hranu, odnosno za tri obroka dnevno, prošlog meseca izdvojeno je više od 440.000 dinara. Da ne pominjem troškove lečenja, obaveznog osiguranja, putnih i drugih isprava – kaže Nina Nikolić. - Zbog epidemiološke situacije, letovi za Indiju ne funkcionišu već duže vreme. Čim to bude moguće poslaćemo ih nazad o našem trošku, kao što smo i do sada radili, do poslednje stavke poštujući njihove ugovore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (10)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni