ZASPALA SU DVA PREDIVNA BIĆA: Dirljivi stihovi na spomeniku tragično stradalim tinejdžerkama od udara groma

S. BABOVIĆ

28. 07. 2020. u 21:11

HLADOVINA razlistalog stabla, priče priča o žalosnom kraju, zaspala su dva predivna bića na tlu Župe, u svom zavičaju.

ЗАСПАЛА СУ ДВА ПРЕДИВНА БИЋА: Дирљиви стихови на споменику трагично  страдалим тинејџеркама од удара грома

Foto: Facebook

Ovi stihovi pesnikinje Silvane Perić, uklesani su na spomen-obeležju u Kruševačkoj ulici u Aleksandrovcu podignutom Anđeli Bačević (15) i Ivani Ivanović (15) na mestu gde su pre četiri godine poginule od udara groma.

Sa porodicama su doputovale krajem jula 2016. godine iz Švajcarske da provedu školski raspust u dedovini. Ali, radost odmora i šetnje najboljih drugarica zauvek je prekinula tragedija.


Aleksandrovac se nikada nije oporavio od ovog događaja. Bačevići su nam se sada javili iz Švajcarske. Kao i njihovi prijatelji Ivanovići, pokušavaju da nastave sa svojim životima, ali da zaborave ne mogu i neće,nikada. Zbog epidemije KOVID-19 ovoga leta po prvi put neće biti u Župi.


Svedoci tragičnog događaja ispričali su svojevremeno za "Novosti" da je odmah posle udara groma, Anđelu zahvatila vatra, a Ivana je odletela u kanal pored puta.


- Samo par trenutaka posle tragedije, prolaznica je zaustavila auto pored lipe gde su se našle dve drugarice i viknula "upomoć"!,kada sam prišao video sam ih kako leže...-prisećao se Boško Šimunović,radnik komunalnog preduzeća,koji živi nedaleko od mesta tragedije.


Lipa gde su stradale devojčice nalazi se samo 130 metara od Hale sportova. Radnik u Hali Saško Rilak dežurao je kobnog popodneva.


- Video sam veliki bljesak - svedočio je potreseni radnik Saško Rilak. - Devojčice su bile na nekih 130 metara od hale. Bile su na trotoaru. Potrčao sam da vidim šta se dogodilo. Kada smo stigli,pločnik je već bio pun prolaznika. Svi su prišli da pomognu, ljudi su sa zaustavljali kolima da pruže pomoć. Krenuli su da devojčice ubacuju u vozila i da ih prebacuju ka hitnoj pomoći...


Za Anđelu je bilo kasno, život je izgubila na licu mesta. Lekari bolnice u Kruševcu bezuspešno su se borili za Ivanin život još nekoliko sati.Kod lipe je godinu dana nakon nesreće podgnuto spomen obeležje u obliku cveta, simbol mladosti zaustavljene pre nego da je počela.Ne prođe dan da neko od Župljana ne zapali sveću ili ostavi cvet kod obeležja. Najviše, u julu.


- Ivana i Anđela su se zbližile igrajući foklor u KUD "Sveti Sava" iz Zuga, obe su volele da neguju našu baštinu i sa oduševljenjem su bile članice društva-kažu Bačevići.-KUD ,kao i mnogi,nikad nije zaboravio našu decu.
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri