IZAZOVIMA POMERAJU GRANICE: Reporteri "Novosti" sa stručnjacima Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo (FOTO)

G. Ćirović

23. 07. 2020. u 13:30

U PRVOM naletu kovid-19 tokom marta, aprila i maja u Veterinrskom specijalističkom institutu Kraljevo (VSI) testirano je oko 9.000 uzoraka iz Zlatiborskog, Moravičkog, Raškog i Rasinskog okruga, kao i delom iz Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji i Kosovskoj Mitrovici.

ИЗАЗОВИМА ПОМЕРАЈУ ГРАНИЦЕ: Репортери Новости са стручњацима Ветеринарског специјалистичког института Краљево (ФОТО)

G. Šljivić

Od 6. jula, kada je ovoj uglednoj ustanovi ponovo poveren isti zadatak, do sada je obrađeno nešto više od 3.500 uzoraka sa područja Zavoda za javno zdravalje Kosovska Mitrovica, Novi Pazar i Kraljevo. Osim toga, stručni tim VSI nedavno je uspeo da prvi u državi i okruženju "pročita" genetski kod korona virusa. Zaključak se sam nameće, stručnjaci kraljevačkog VSI svakim novim izazovom uspešno pomeraju granice!

- Spremni smo za sve zadatke, tako je bilo i u prvom i u ovom drugom naletu kovid-19. Na dnevnom nivou obradimo i po 200 uzoraka, a naš kapacitet smo podigli za 30 odsto. Mi smo praktično servis jer ovaj problem pre svega napreže zdravstveni sistem. Nemamo uvid u poreklo uzoraka, da li je on sa teritorije Kraljeva ili Novog Pazara, imamo samo šifru, a epidemiološku analizu prepuštamo stručnim službama – kaže Mišo Kolarević, direktor VSI.

G. Šljivić

 

Prema njegovim rečima, u testiranje uzoraka na kovid-19, što direktno, što indirektno, u VSI angažovano je deset do dvanaest ljudi, a u laboratoriji rade tri doktora nauka, jedan doktorant i dva tehničara.

- Dobro smo oprljemljeni, raspolažemo sa izuzetnim stručnim kadrom, a tu je i dragoceno iskustvo. Naravno, kod ovih ispitivanja važna je bezbednost osoblja zbog mera koje se sprovode, od prijema uzoraka, preko dekontaminacije, pa do samih ispitivanja i uklanjanja biomedicinskog otpada. Za sada je sve u redu, adekvatno smo podržani i u pogledu testova, zaštitne opreme i operativne komunikacije sa resornim ministarstvom, državnim i gradskim Kriznim štabom – dodaje Kolarević.

G. Šljivić

 

Zbog testiranja uzoraka na kovid-19, međutim, ne trpe poslovi osnovne delatnosti ove ustanove, pa je tokom maja i juna, samo po osnovu mera zdravstvene zaštite životinja, pregledano više od 80.000 uzoraka. Uz sve to, stručni tim koji čine dr Dejan Vidanović, dr Milanko Šekler, dr Marko Dmitrić i doktorant Bojana Tešović nedavno je uspeo da prvi u Srbiji i državama u okruženju obavi sekvenciranje celog genoma korona virusa.

- Praktično smo "pročitali" njegov genetski kod. Uspeli smo da sekvenciramo uzorke virusa sa teritorije Zapadne Srbije, odnosno Kraljeva, Čačka i Novog Pazara i Kosovske Mitrovice. Nismo imali pristup uzorcima iz Beograda koji je najveće žarište. Zato ovaj naš uzorak nije reprezentativan, ali nam govori da virus nije kod nas ušao na jedan, već na više nezavisnih ulaza. Verovatno od ljudi koji su došli iz inostranstva. Kako je ko dolazio, tako je soj virusa iz te države doneo u našu zemlju. To pokazuje da trenutno ne možemo da govorimo o nekom srpskom soju, jer ima mnogo više različitih sojeva – kaže Dejan Vidanović, doktor veterinarskih nauka i vođa tima za istraživanje korona virusa u VSI Kraljevo.

G. Šljivić

Dr Dejan Vidanović

 

Prema njegovim rečima, ovo istraživanje omogućiće poređenje budućih sekvenciranja sa aktuelnim kao i da se vidi da li je došlo do mutacija i šta one znače.

- Mutacije se dešavaju slučajno i niko ne može da predvidi u kom pravcu će se virus kretati i da li će postati opasniji za zdravlje – dodaje dr Vidanović. - Sve to znaćemo kada se obavi sekvenciranje velikog broja uzoraka i kada se rezultati uporede sa rezultatima epidemiologa i infektoga. Za sada je ovo osnovno ispitivanje, ali svakako veliki uspeh za našu zemlju.

G. Šljivić


 
PRIZNANjE


SA TRADICIJOM od četiri decenije VSI Kraljevo obavlja delatnosti zaštite zdravlja životinja, kontrole namirnica životinjskog porekla, laboratorijsku dijagnostiku, rano otkrivanje, praćenje, suzbijanje i iskorenjivanje zaraznih i parazitskih bolesti životinja, kao i ostale delatnosti iz domena veterinarstva na području 25 opština jugo-zapadne Srbije.

Za izuzetan doprinos u borbi protiv širenja infekcije kovidom-19, VSI je u maju ove godine, više nego zasluženo, nagrađen zahvalnicom Vlade Srbije.

G. Šljivić

Mišo Kolarević, direktor VSI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!