JOŠ JEDAN GRAD PROGLASIO VANDREDNU SITUACIJU

V. Mitrić

13. 07. 2020. u 12:58

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД ПРОГЛАСИО ВАНДРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

Foto: V.M.

Gradski štab za vanredne situacije u Loznici doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Loznice, na osnovu jednoglasnog predloga kolegijuma načelnika odeljenja i rukovodstva Opšte bolnice Loznica, upućenog komandantu Štaba i gradonačelniku Loznice Vidoju Petroviću, usled širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS-CoV-2.

Predlog kolegijuma Opšte bolnice dat je u cilju efikasnijeg angažovanja snaga i delova sistema, radi sprečavanja i suzbijanja širenja zarazne bolesti, nakon radnog sastanka održanog juče.


Kako je rekao komandant Štaba Vidoje Petrović, pored obaveznog nošenja maski i socijalne distance, zaključak o predlogu za uvođenje vanredne situacije propisuje represivnije mere, koje treba da daju rezultate u pogledu smanjenja broja zaraženih korona virusom.

Kako je navedeno u odluci, vanredna situacija se proglašava radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva i stupa na snagu danom donošenja.

-To podrazumeva zabranu okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet ljudi, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite -kaže Petrović.  U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet osoba, uz odgovarajuće mere lične zaštite, u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra, kao i zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija,  ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova.

Naloženo je i prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva gosta, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili oni koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.
Traži se i puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Tako u osnovnim i srednjim školama i visokoškolskim ustanovama  moraju biti odložena okupljanja, a prijemne i drugi ispite organizovati  uz primenu svih mera lične zaštite (fizička distanca od dva metra, obavezno nošenje maske i/ili vizira i rukavica).

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, kao i zabrana korišćenja zatvorenih bazena, spa i velnes centara, a  sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom obavljanja verskih obreda.
Mere važe i  u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice) uz čestu dezinfekcija svih javnih objekata, dezinfekciju najmanje jedanput dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka), što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)