LIKER OD ORAHA: Saveti stručnjaka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini

Zorica Gligorijević

03. 10. 2024. u 15:55

-DOBAR liker je spoj rakije, koja se koristi kao baza, i voća koje rakiji predaje svoje karakteristične arome – kaže diplomirani inženjer Vesna Jevtić, savetodavac za Prehrambenu tehnologiju Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Jagodini.

ЛИKЕР ОД ОРАХА: Савети стручњака Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Јагодини

Foto:PSSSJ

Jedan od najpoznatijih likera kod nas jeste liker od oraha. Za pripremu likera kao bazu najbolje je koristiti lozovaču, komovicu ili jabukovaču zbog povoljnog uticaja na očuvanje osnovne arome u piću. Kvalitet vode ima važnu ulogu, pa zato treba koristiti destilovanu vodu. Šećer se koristi u vidu sirupa uz mogućnost karamelizacije šećera radi dobijanja nijanse željene boje. Pre prženja šećera može mu se dodati malo limunovog soka, limunske kiseline ili belog vina.

-Za liker od zelenih oraha potrebno je 20 komada zelenih oraha, 250gr šećera i litar rakije. Zelene orahe iseći na polovine ili četvrtine, pomešati sa šećerom i staviti u teglu od 2 litara. Ostaviti da stoji na suncu najmanje 15 dana. Posle toga iscediti orahov macerat, sipati rakiju i ostaviti liker da stoji najmanje još dva meseca – otkriva Vesna Jevtić jedan od recepata.

Foto:PSSSJ

Liker može da se pravi i od 40 mladih zelenih oraha, kilograma šećera, litra rakije i jednog do dva prutića vanile.

-Ubrati mlade zelene plodove oraha, veličine od jednog do dva centimetra, oprati, osušiti, pa sitnije plodove zarezati, a krupnije prepoloviti. U veću teglu staviti orahe i šećer ili istu količinu meda, pomešati, pa zaliti rakijom i po želji dodati vanilu. Teglu zatvoriti i staviti na sunčano mesto da odstoji 40 dana. Za to vreme svakodnevno mešati sadržaj , dok se sav šećer ne rastopi. Posle 40 dana, teglu skloniti sa sunca, pa tečnost procediti kroz gazu i sipati u staklene flaše. Dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu oko dva meseca da liker dobije punu aromu – otkriva Vesna Jevtić drugi recept.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

KARLEUŠA OTKRILA CECI ISTINU O SNAJI: Nije ostala ravnodušna na reči o Veljku i Bogdani