NIZAK STEPEN PREČIŠĆAVANJA: Palić domaćin regionalne konferencije o vodama

J. L.

27. 05. 2024. u 19:30

Na Paliću je počela konferencija "VODA 2024", 53. po redu, u organizaciji Srpskog društva za zaštitu voda, čiji je cilj da aktuelnim temama o zaštiti vodnih resursa od zagađenja doprinese njihovom efikasnom i održivom korišćenju. 

НИЗАК СТЕПЕН ПРЕЧИШЋАВАЊА: Палић домаћин регионалне конференције о водама

Foto: Subotica Com

Ove godine okupila je više učesnika,više od 80 radova u zborniku,prezentacije će trajati tri dana. Akcenat je stavljen na vlažna staništa zbog njihove ugroženosti.

Više pažnje će biti posvećeno i upotrebi otpadnih materija za izdradu građevinskih proizvoda koji mogu pomoći u rešavanju poplava u urbanin područjima.

- Predstaviće se i projekti koji se bave različitim aspektima zaštite životne sredine i zaštite voda,govorićemo o novim tehnologijama u prečišćavanju otpadnih voda i specifičnim problemima vezanim za planiranje vodnih resursa i snabdevanje vodom - kaže Aleksandar Đukić, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Po njegovim rečima, kada je reč o otpadnim vodama postoji mnogo žarišta u celoj zemlji, a Subotica je jedno od njih.

-To su mesta locirana pored osetljivih vodnih dela. Palić nije dobrog kvaliteta i to zbog ljudskog faktora . Veliki novac je uložen,ali šteta je već napravljena i trebaće dosta vremena da se taj sistem reaktivira i vrati u normalno stanje - ističe profesor Đukić, dodajući da smo po pitanju prečićavanja otpadnih voda najslabiji u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke