KIKINDA PROSLAVILA SLAVU GRADA: Kumovali najbolji srednjoškolci Milica i Andrej, zvonila i katolička zvona (FOTO/VIDEO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

22. 05. 2024. u 16:26

LETNjI Sv. Nikolaj danas je u Kikindi obeležen kao dupli praznik, kao gradska i slava crkve posvećene ovom svecu, koja se nalazi u centru grada. Nakon svečane liturgije centralnim gradskim ulicama prošla je svečana litija u kojoj je bilo mnogo mladih i dece.

КИКИНДА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ ГРАДА: Кумовали најбољи средњошколци Милица и Андреј, звонила и католичка звона (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: R. Šegrt

Veliku ikonu sveca zaštitnika grada nosili su rukometaši „Kikinda Grindexa“, a najlepši trenutak dogodio se kod Rimokatoličke crkve kada su se sa ovog hrama oglasila zvona da pozdrave svoje sugrađane. To je prvi put za poslednjih sedam godina, kako se ovaj svetac proslavlja na ovaj način, da za Slavu grada zazvoni i Katolička crkve čime je župnik Lasko Beviz pozdravio svečanost.

Foto: R. Šegrt

Rukometaši nose ikonu

U prazničnoj litiji bili su sveštenici, političari, gradski funkcioneri i brojni građani. Slavski kolači razani su i u hramu i u zgradi gradske kuće gde su komovi bili najuspešniji kikindski srednjoškolci, gimnazijalci Andrej Popović, najbolji mladi fizičar na svetu, osvajač zlatne medalje na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike i Milica Tomić, koja je nedavno osvojila dve zlatne medalje iz fizike na Svetskom takmičenju u istraživačkim radovima iz prirodnih nauka. Andrej je učenik trećeg, a Milica drugog razreda.

- Velika je počast biti izabran među svim svojim sugrađanima za kuma svome gradu. Ovo je tradicija koja traje duže od 200 godina, sa izvesnim prekidima, ali je velika čast učestvovati u ovom hrišćanskom događaju i drago mi je što sam u ovoj poziciji – rekao je Andrej, učenik trećeg razreda kikindske gimnazije, a godinu dana mlađa Milica Tomić imala je ista osećanja:

- Ovo je slava svih nas koji živimo u ovom gradu i činimo jednu veliku porodicu. Biti kuma gradske slave je izuzetna čast i veoma mi je drago što sam izbrana za ovu ulogu – izjavila je Milica Tomić.

KONCERTI NA DAR

Prvi put ove godine program proslave traje tri dana i, osim duhovnog, ima i kvalitetan kulturni sadržaj. U utorak uveče građani su na poklon dobili predstavu „Knjiga o Milutinu“, u izvođenju Nenada Jezdića, a u sredu i četvrtak dva takođe besplatna koncerta: Dejana Petrovića i „Big Benda“ i braće Teofilović. Proslava letnjeg Sv. Nikole, kao Gradske slave, obnovljena je 2006. godine, a od 2017. Grad i Crkvena opština zajednički obeležavaju ovaj datum i od tada se održava svečana litija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!