DO SRCA KROZ KATETER: Nove procedure u čačanskoj angio-sali

V. ILIĆ

22. 05. 2024. u 13:13

U ANGIO- sali čačanske Opšte bolnice uskoro započinju nove procedure, kao što je OCT (optička koherentna tomografija). Kako nam je objasnio dr ĐorđeMijailović, specijalista interne medicine, radi se o intravaskularnoj imidž metodi, koja omogućava postavljanje posebnog katetera za tu namenu, u krvni sud srca, i na taj način, imaju uvid u njegovu unutrašnjost.

ДО СРЦА КРОЗ КАТЕТЕР: Нове процедуре у чачанској ангио-сали

fOTO V. ILIĆ

- Vidimo, recimo, da li je stent koji smo implantirali adekvatno pozicioniran, ili, ako sumnjamo, da li postoji disekcija zida krvnog suda, tromb u krvnom sudu ili akterosklerotski plakovi u zidu krvnog suda - rekao je dr Mijailović.

Ka ovoj nedavno otvorenom odeljenju, inače, gravitira čitav Moravički okrug, nekada i šire. Do skoro su građani iz ovog dela Srbije morali po zdravstvenu pomoć u beograd ili Kragujevac, a sada mnogi koji imaju kardiovaskularne tegobe medicinsku pomoć nalaze u Čačku.
- Prošle godine smo uradili 1.100 koronarografija, 450 procedura implantacije stenta, 60 FFR metoda, a najznačajnije od svega je da smo zbrinuli oko 200 pacijenata koji su imali akutni infarkt miokarda. Cilj je da ove godine te brojke budu i veće, negde oko 1.500 koronarografija i 600 procedura implantacije stenta. Mi sada veliki broj pacijenata zbrinjavamo ovde, najveći deo procedura se uradi kod nas. FFR smo dobili prošle godine, kao što sam rekao 60 je urađeno, ove godine je plan da uradimo 120, cilj je da sve pacijente kojima je to neophodno, zbrinemo u našoj ustanovi - zaključio je dr Mijailović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!