KRISTINA EFIKASNA SA “ŠESNAESTICOM”: Lovci Udruženja “ŠUmadija” imaju ženu u svojim redovima (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 04. 2024. u 16:30

DOK većina devojaka nestrpljivo iščekuje vikend da bi izašla u grad, Kristina Živković (25) iz Šantarovca kod Jagodine raduje se nedelji da bi krenula u lov.

КРИСТИНА ЕФИКАСНА СА “ШЕСНАЕСТИЦОМ”: Ловци Удружења “ШУмадија” имају жену у својим редовима (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

- Kada prvi put zapucate, javlja se adrenalin, a tek kada odstrelite divljač, onda više ne možete bez lova. Prosto uđe u krv - kaže Kristina, jedina aktivna žena među lovcima LU "Šumadija" iz Kragujevca.

Ona lovi sitnu i krupnu divljač, ima lovačku pušku "šesnaesticu" i karabin 30-06, kojima je odstrelila nekoliko srndaća, od kojih je jedan "bronzani", tri nazimeta, divlje mačke, šakale, lisice, zečeve i fazane. Posle samo mesec dana od kada je počela da lovi, Kristina je u hajci odstrelila nazime.

- Čim čujem kerove i kako na "motorolama" pričaju da su se svinje podigle, srce počne ubrzano da mi kuca, tresu mi se ruke, uznemirim se... A tek kada čujem da je nešto blizu mene, čini mi se da i ne dišem. Fokusiram se na životinju. Kada je odstrelim, tresem se još dva sata, a srećna sam narednih dvadeset dana - iskrena je Kristina.

Ovim hobijem je počela da se bavi pre sedam godina u LU "Crni vrh 1955" iz Bunara nadomak Jagodine. Krenula je sa ocem Milanom, dugogodišnjim lovcem, koji joj je pružao apsolutnu podršku, kao i ostali lovci. Trudila se da prednjači u grupi, naročito u lovu na krupnu divljač.

Kristina konstatuje da im je potreban podmladak, jer u poslednjih sedam godina u udruženje nije došao nijedan lovac mlađi od nje.

Manje štetočina

- KADA kažem da volim prirodu i životinje, onima koji nisu lovci to je nespojivo. Međutim, da nije nas lovaca koji smanjujemo populaciju štetočina, ljudima bi svakog drugog dana od njih stradale ovce, psi ili kokoške, jer štetočine ulaze u tor i kokošarnike. Štetočine jedu i zečeve i uništavaju jaja fazanki - ističe Kristina.

Ova mlada žena upozorava da lov nije šala i da lovci uvek moraju da budu maksimalno skoncentrisani. Ona nikada neće da zaboravi peh koji joj se dogodio u lovu na srndaće.

- Kada sam ugledala srndaća, adrenalin me je svu obuzeo i zaboravila sam da skinem produžetak od parda, odnosno metalni nastavak za optiku. Kada sam pukla, karabin me je udario i rasekao mi celo čelo. Ali, odstrelila sam srndaća - veli Kristina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)