ALEKSANDRU ČOTRIĆU “ŽIKICA JOVANOVIĆ ČIČAK”: Publicisti i aforističru iz Loznice nagrada za doprinos srpskoj satiri (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

02. 04. 2024. u 17:45

-VREME za pisanje satire je uvek pravo, a okolnosti su inspirativne – rekao je Aleksandar Čotrić, književnik, publicista i aforističara iz Loznice kome je u Književnom klubu “Đura Jakšić” u Jagodini uručena nagrada “Žikica Jovanović Čičak” za doprinos srpskoj satiri.

АЛЕKСАНДРУ ЧОТРИЋУ  “ЖИKИЦА ЈОВАНОВИЋ ЧИЧАK”:  Публицисти и афористичру из Лознице награда за допринос српској сатири (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Nagrada se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine.

-Ovo priznanje mi izuzetno znači. Jedna je od najdražih nagrada, pre svega, zbog imena koje nosi, jer Žikica Jovanović Čičak je bio veliki i značajan satiričar koji je ostavio dubok trag u kulturi Jagodine, ali i na satiričnoj pozornici Srbije. Bio je svestran, izuzetno posvećen u stvaralaštvu humora i satire, tako da mi znači mnogo što se čuva sećanje na njega i što ova nagrada opstaje već toliko godina. Znači mi i zbog sastava žirija koji se sastoji od uglednih ljudi, ali i zbog imena prethodnih dobitnika – rekao je Čotrić.

On je dodao da pisac aforizma ne treba da ima autocenzuru i ne treba da bude sputan nikakvim kočnicama.

Zanimljivo je da se Čotrićevi aforizmi nalaze u čitankama za decu od prvog do četvrtog razreda, a sam autor istakao je da je to za njega velika čast.

- Posebno mi je drago kada mi se jave učitelji i učiteljice i kažu da bi voleli da dođem na čas kada obrađuju te aforizme, ne samo zato što su objavljeni u tim knjigama, nego zato što od učenika traže da ih na pravi način razumeju, tumače i da probaju da osmisle nešto slično. To je prvi put u Srbiji da su aforizmi kao književni žanr uvršteni u čitanke. To je priznanje ne samo meni, nego i svim aforističarima u našoj zemlji – dodao je Čotrić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)