REVIJA NOŠNJI IZ ZAVIČAJA: Nesvakidašnja prezentacija čuvara tradicije iz somborskog sela Stanišić

J. L.

03. 04. 2024. u 08:24

SRPSKI KUD "Izvor" iz Stanišića, uz pomoć somborske lokalne samouprave, svojevrsnom modnom revijom predstavio je rezultate prikupljanja i revitalizacije narodne nošnje sa prostora Severne Dalmacije.

РЕВИЈА НОШЊИ ИЗ ЗАВИЧАЈА: Несвакидашња презентација чувара традиције из сомборског села Станишић

foto:Grad Sombor

- Prezentacija nazvana "Iz dalmatinskog kašuna" prikazala nam je bogatstvo srpskog etnosa, kulture i tradicije, i podsetila na naše pretke koji su kroz spoj praktičnog, ali i umetničkog, i zanatskog umeća, utkanog u izradu svakog elementa koji čini narodnu nošnju, očuvali sećanje na svoje poreklo, sve pod bremenom zbegova, pogroma i progona - poručio je gradonačelnik Antonio Ratković.

Prisutnima se obratila i pomoćnica ministra za rad, zapšljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sanja Lakić, koja je istakla da su vrata Ministarstva uvek otvorena za saradnju u očuvanju srpske kulture i tradicije.

- Sigurna sam da bi naši preci, koji su krajem četrdesetih godina prošlog veka dolazili "vozom bez voznog reda", pa i svi oni koji su na traktorima bežali od najvećeg ataka na srpsko stanovništvo posle Drugog svetskog rata, danas bili ponosni na vas koji negujete naš vez iz Severne Dalmacije. Prikazujući vašim komšijama u ovoj multietničkoj sredini ono što se nalazi u dalmatinskom kašunu, otkrivate im i šta leži u vašem srcu - poručila je Sanja Lakić.

Inače, narodna nošnja Srba sa prostora Severne Dalmacije pripadala je dinarskom tipu i bila je prilagođena stočarskom načinu života, a imala je i funkciju označavanja svake društvene grupe - u zavisnosti od pola, životnog doba i bračnog statusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)