NASTAVLJENA REKONSTRUKCIJA OBJEKTA MUZEJA KULTURNE ISTORIJE U POŽAREVCU Zdanje opet zablistalo

D. NOVKOVIĆ

02. 04. 2024. u 07:15

ZAVRŠENA je druga faza obnove Muzeja kulturne istorije u Nemanjinoj ulici, za koju je iz požarevačkog budžeta izdvojeno 27 miliona dinara, a radovi na zdanju od izuzetnog značaja obavljeni su pod nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Smederevu.

НАСТАВЉЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈА ОБЈЕКТА МУЗЕЈА КУЛТУРНЕ ИСТОРИЈЕ У ПОЖАРЕВЦУ   Здање опет заблистало

D.N.

 Pored kompletne sanacije ograde i kapije, te fasade i ulaznih stepenica sa nadstrešnicom, sanirani su i unutrašnji zidovi, podovi i stolarija. Tavanski prostor dobio je novi brodski pod, pa će i on biti u funkciji...

- Po završetku izrade projekta restauratorsko-konzervatorskih radova, obnovićemo i Plavi salon, sa plafonskom freskom "Četiri godišnja doba" iz 19. veka, u kojem je Požarevac doživeo najveći uspon, zahvaljujući dinastiji Obrenovića kojoj će biti posvećen deo postavke Narodnog muzeja - najavio je gradonačelnik Saša Pavlović.

Preostali su još restauracija nameštaja i slika, kao i parterno uređenje dvorišta, a direktor ustanove, Gordan Bojković, kaže da se - zbog izuzetne akustičnosti - odustalo od ideje da podrum bude pretvoren u depo, veće će tak prostoj biti korišćen za organizovanje kamernih koncerata.

Inače, Muzej kulturne istorije, na površini od 450 kvadrata, smešten je u kući koju je 1860. sagradila porodica Nikole Nestorovića (1868-1957), jednog od osnivača Arhitektonskog fakulteta i autora brojnih građevina u Beogradu. Najpoznatija među njima je zgrada u Bulevaru kralja Aleksandra, čiji je on koautor, a danas se u njoj nalaze Elektrotehnički, Građevinski i Arhitektonski fakultet. Svoju porodičnu kuću u srcu Braničeva, sa najkvalitetnijim pokućstvom koje je svojevremeno kupovano u Pešti, Beču i Beogradu, Nestorović je - kao zadužbinu - poklonio Požarevcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)