PAMETNE NAOČARE ZA LAKŠI ŽIVOT: Nagrađen izum maturanata ETŠ "Mija Stanimirović" iz Niša

J. Ć.

01. 04. 2024. u 13:08

IZUMOM dodatka koji sve naočare pretvara u pametne, učenici četvrtog razreda Elektrotehničke škole "Mija Stanimirović" iz Niša, Nikola Ranđelović i Luka Rakić, sa svojom nastavnicom Ivanom Miladinović pobedili su na takmičenju za mlade inovatore "Galaksija kup 2024". Projekat su nazvali Vision One.

ПАМЕТНЕ НАОЧАРЕ ЗА ЛАКШИ ЖИВОТ: Награђен изум матураната ЕТШ Мија Станимировић из Ниша

foto: ETS Mija Stanimirovic

- To je zapravo jedan dodatak koji se neprimetno integriše sa vašim postojećim naočarima, dodajući sloj inteligentne funkcionalnosti bez uticaja na trenutne naočare. Bilo ko može da ih koristi i dodatak se integriše sa postojećim, bilo da su to naočare za sunce ili vid - objašnjava Nikola.

Takmičenje je održano u Vršcu, a u konkurenciji su bila 24 takmičarska rada koja su osmislili i predstavili učenici 15 srednjih elektrotehničkih škola iz cele zemlje. Naočare sa sistemom koji omogućava slepim osobama da dobiju informacije o okolini u realnom vremenu kako bi se bezbednije kretali u prostoru ili obavili samostalno kupovinu u prodavnici, rešenje za praćenje broja štetočina u vinogradima, solarni uređaj koji prati kretanje sunca i skladišti energiju - samo su neke od inovacija u oštroj konkurenciji.

Ovi izumi rešavaju niz problema svakodnevnog života kroz spajanje hardvera, 3D štampanih elemenata, veštačke inteligencije i brojnih drugih savremenih tehnologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)