ČETVRT VEKA OD POGIBIJE PILOTA ĐURIĆA: Kod spomen biste u Davidovcu obeležen „Dan sećanja“ (FOTO)

Z. R.

25. 03. 2024. u 17:14

VOJNI pilot, potpukovnik Života Đurić, komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile Ratnog vazduhoplovstva Vojske Jugoslavije u sastavu 98. lovačko-bombarderskog puka, čija je baza bila na aerodromu Lađevci u Kraljevu kada je počelo NATO bombardovanje, poginuo je na ratnom zadatku na današnji dan 1999. godine.

ЧЕТВРТ ВЕКА ОД ПОГИБИЈЕ ПИЛОТА ЂУРИЋА: Код спомен бисте у Давидовцу обележен „Дан сећања“ (ФОТО)

Foto: Opština Paraćin

Tim povodom u Davidovcu kod Paraćina, rodnom selu ovog junaka, u organizaciji Opštine Paraćin i MZ Davidovac, danas je održan komemorativni skup, uz polaganje venaca i cveća na potpukovnikovu spomen bistu u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, vojske, boračkih udruženja, paraćinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD), Đurićeve porodice i meštanana.

U prigodnom umetničkom programu učestvovali su hor Muzičke škole „Milenko Živković“ i učenici tamošnje osnovne škole.

Života Đurić je rođen 11. aprila 1963. godine. Odrastao je uz sportski aerodrom u Davidovcu i maštao da bude vojni pilot, što je i ostvario.

Poginuo je petnaestak dana pre svog 36 rođendana nakon što je 25. marta 1999. godine poleteo svojim „orlom“ i izvršio borbeni zadatak uništivši bazu takozvane OVK i skladište municije u reonu Glogovca na Kosovu i Metohiji.

Kada je pogođen, prema proceni njegovih kolega, nije želeo da padne živ neprijatelju u ruke već je obrušio avion na terorističko skladište i poginuo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)