"PIJANE NAOČARE" UKAZALE NA RIZIK: Nacionalna kampanja "Na maturu bez automobila" nastavljena i u Vrbasu

Zoran Rajić

21. 03. 2024. u 07:45

UČENICI završnih razreda Srednje stručne škole "4. juli" i Gimnazije "Žarko Zrenjanin" prisustvovali su tribini koju su republička Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) i opštinski Savet za saobraćaj organizovali u okviru kampanje "Na maturu bez automobila".

ПИЈАНЕ НАОЧАРЕ УКАЗАЛЕ НА РИЗИК: Национална кампања На матуру без аутомобила настављена и у Врбасу

foto SSŠ 4. juli

Budućim maturantima predočena je opasnost od odlaska na proslavu završetka ove faze školovanja ličnim, porodičnim ili pozajmljenim automobilom - zbog očekivane konzumacije alkohola i pomalo euforičnog raspoloženja, primerenog toj svečanosti.

Nikola Novaković iz pomenute agencije - govoreći o opasnostima i mogućim posledicama sedanja za volan u alkoholisanom stanju - na prisutne je posebno apelovao navodeći primer udesa u kojem je stradala grupa učenika u Kragujevcu, upravo prilikom povratka sa maturske večeri.

Brojke

- GODIŠNjE u saobraćajnim nezgodama život izgubi oko stotinu, a biva povređeno oko 6.100 mladih uzrasta od 15 do 30 godina. U proseku, bezmalo svakog vikenda u udesima pogine dvoje mladih, a svakog dana biva povređeno njih 17. Samo lane, zauvek smo ostali bez 89 onik koji su tek kročili u život, što je osam fudbalskih timova, na primer - predočio je inženjer Novaković.

U nastavku ove korisne edukacije, mladi Vrbašani bili su u prilici da se uz pomoć "pijanih naočara" uvere u iskrivljenu percepciju i otežano rasuđivanje tokom vožnje pod dejstvom alkohola. A, navodeći lični primer, apel za odgovorno ponašanje, kroz slogan kampanje "Ne turiraj, maturiraj!", uputio im je i Milan Srdić, inženjer za projekte i programe unapređenja bezbednosti saobraćaja u ABS.

- Stradao sam zbog nebezbednog ponašanja u saobraćaju, u trećem razredu srednje škole. Oporavak i stabilizacija trajali su bezmalo čitavu godinu, pa sam iz bolnice izašao početkom juna. I, umesto da kupujem odelo i cipele za matursku svečanost, ja sam birao invalidska kolica, da bih uopšte mogao da prisustvujem proslavi - svedočio je Srdić, uz savet da se te večeri kosristi taksi, ili da mlade, koji su položili "ispit zrelosti" prevezu roditelji, rođaci ili prijatelji, naravno, u treznom stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)